Vermeylenf( )nds Roeselare ziet het levenslicht!

In Roeselare wordt een nieuwe afdeling van het Vermeylenf( )nds, geïnspireerd op August Vermeylen, opgericht. De voorzitter van dit fonds is Guido Declercq.
“De afwezigheid van het Vermeylenf( )nds of een andere linkse vrijzinnige vereniging in de stad diende verholpen te worden, zeker wanneer je weet dat toch één op vier links vrijzinnig is”, stelt Guido Declercq. “Het Vermeylenf( )nds heeft als doel een sociaal-culturele vereniging te zijn voor linkse vrijzinnige mensen en is op die manier de tegenhanger van het Davidsfonds dat wat christelijker is ingesteld. We willen diverse initiatieven neerzetten en zo geïnteresseerden overtuigen lid te worden. De bedoeling is dat de leden inspraak krijgen en zo met hun ideeën mee helpen de verschillende initiatieven op te starten”, verduidelijkt Guido. “We gaan proberen om een gezellige club te vormen.”
“We kijken er naar uit om ook met andere verenigingen samen te werken en zo verschillende evenementen te kunnen organiseren. Hoe meer verenigingen kunnen samenwerken, hoe grot er het draagvlak van onze evenementen zal worden”, stelt Guido. “Met een sociaal-artistieke insteek proberen we zowel grote als kleine acties op poten te zetten. Dit kan gaan van een wandeling, quiz of optreden tot het organiseren van een weekend.”
Initiatieven
Hoewel het Vermeylenf( )nds pas officieel opgericht werd vorige maand, organiseerden ze in januari al een eerste evenement. “Met Exodus werd een bewustmakingsactie opgesteld voor de oorlogsvluchtelingen met op verschillende locaties zoals De Spil en de K-Trolle voordrachten van vluchtelingen, tentoonstellingen, muziekvoorstellingen en ook de burgemeester kwam langs om mee te doen in een debat. Het evenement heeft zeker weerklank gevonden.”
Er staan daarnaast nog tal van andere evenementen op til. “Op zondag 29 april houden we om 9.45 uur een stadswandeling met als thema vergroening”, vertelt Guido. “’s Avonds vindt er in café Saint Georges een Poetry-Slam Event plaats waar Roeselaarse slammers zich meten met nationale toppers zoals het collectief Slambacht (Kevin Amse, Martijn Nelen en Teddy Bair) dat hoge toppen scheerde op het Belgisch Kampioenschap. De entree is gratis.”
Op 26 en 27 mei wordt al een eerste weekenduitstap georganiseerd richting het departement Aisne in Frankrijk. “Daar zullen we Chemin des Dames, Craonne alsook Coucy le Chateau Auffrique bezoeken. Deze plaatsen hebben allemaal een bekend verleden uit de Eerste Wereldoorlog.”
Tijdens het Batjesweekend wordt het al bestaande New City Sessions onder handen genomen door het Vermeylenfonds Roeselare. “New City Sessions maakte vorig jaar al deel uit van de Andere Steenweg, maar wordt nu onder dit dak georganiseerd” vertelt Guido. “De bedoeling is om er een festival met wereldmuziek van te maken in de meest multi-etnische wijk van Roeselare.  Eén van de events zal er in bestaan om muziekgroepen te laten optreden die bestaan uit autochtonen en nieuwe Belgen om zo de verbondenheid tussen beiden aan te tonen.”
Wie meer informatie wenst over het Vermeylenf( )nds Roeselare kan terecht op de facebookpagina “Vermeylenfonds Roeselare” of kan een mailtje sturen naar vermeylenfonds.rsl@outlook.com.