Afscheid voorzitter VF Tongeren

Robert Christaens geeft de fakkel door aan Eric Wagemans

Frederik Dezutter, directeur van het Vermeylenfonds nationaal overhandigt een ets van kunstschilder Jos Verdegem, leermeester van Raveel.

""Je bent hier in 1994 met het Vermeylenfonds gestart en bent steeds trouw gebleven aan de principes. Uw enthousiasme werkt aanstekelijk. Je had een bestuur met veel vrouwen. Tijdens de eeuwwisseling pakte je uit met een boek over Markante Tongenaren. U hoort ook op die lijst te staan. 10 jaar geleden waren we in Tongeren te gast met het landelijk bestuur. We zijn zelden zo goed ontvangen."Eric Wagemans, nieuwe voorzitter AVF Tongeren: "We vieren jou vandaag als voorzitter, maar ook als mens. Een geschikte locatie vinden was niet simpel. We hadden gedacht aan een apotheek".

Robert Christiaens mocht afsluiten: "Zoveel volk had ik absoluut niet verwacht. De hele 'fine fleur van Tongeren is hier! Hoe ik met het Vermeylenfonds gestart ben? Het paste niet als politieker om voorzitter te zijn, vond ik. Daarom heb ik ermee gewacht. Het is gestart als een vrijzinnige, Vlaamse, socialistische , culturele vereniging. Vandaag is het een vrijzinnige, sociale vereniging. Het socialisme op cultureel vlak was indertijd heel pover in Tongeren. Dankzij onze 'Hommages' hebben we erkenning gekregen. Aanzet was de huldiging, door Maastricht, van Jean Lambrechts. Die avond zat de Velinx stampvol, zelfs de trappen van de tribune. We mogen fier zijn op alle 'Markante Tongenaren'. Op 2 november vieren we Marc Noppen. Hij heeft het geschopt tot professor aan de U-Gent en tot bestuurder van UZ Brussel".