Workshops rond taal, identiteit, mensenrechten, dekolonisatie en vrijheid van meningsuiting

Op onze nieuwe 'Van Nu&Straks dag' brengen wij drie workshops rond taal, telkens vanuit een andere invalshoek. Stuk voor stuk interessante verhalen over hoe taal ons bepaalt, ons uitsluit, ons insluit. Wij zetten ze hier even op een rij. Vergeet niet tijdig in te schrijven voor de AV !

Ahmet Altan Copyright Picture Alliance Photoshot

Picture Alliance/Photoshot


Leer het werk kennen van dissident auteur Ahmet Altan

Ahmet Altan is kritisch journalist en één van Turkije's meest gelezen schrijvers. In 2016 werd hij gearresteerd omdat hij de coup tegen president Erdogan zou gesteund hebben. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
In die periode schreef hij het boek 'Ik zal de wereld nooit meer zien', over de politieke realiteit in Turkije, over de ontmenselijking die hij ondergaat achter tralies en over de kracht van verbeelding. Eerder dit jaar werd zijn straf door het Turkse Hof van Cassatie verminderd tot 15 jaar cel, voor het steunen van de Gülen-beweging. Ahmets broer en journalist, Mehmet Altan, werd wel vrijgesproken.

Maar deze week keerde het tij!!! Op 4 november beval een Turkse rechtbank om Ahmet Altan onmiddellijk vrij te laten. Hij werd intussen herenigd met zijn levensgezellin.
Ahmet Altan is erelid van PEN Vlaanderen, dat dit jaar focust op vrijheid van meningsuiting in Turkije. PEN-voorzitter en auteur Erik Vlaminck verzorgt de workshop. Je leert het werk van Ahmet Altan kennen en voordragen.

Heleen Copy Sarah Van Looy

Sarah Van Looy


Dekolonisatie van de taal

We staan niet meer achter kolonialisme. Waarom houden we nog vast aan de overblijfselen ervan? Waarom moeten mensen van kleur zich vandaag nog steeds verdedigen tegen stereotypes die geen functie meer zouden moeten hebben?
En als we dat niet meer willen, wat moeten we dan doen? Kunnen we bijvoorbeeld de taal dekoloniseren?

Door ‘Gouden Eeuw’ te schrappen, wil het Amsterdam Museum ruimte laten voor nieuwe inzichten over die periode. Het sluit aan bij de methode van politicoloog Olivia Rutazibwa, verbonden aan de universiteit van Portsmouth in Engeland, die ‘dekoloniseren’ in Vlaanderen naar het grote publiek bracht. Zij stelt: ‘Hoe wij kennis vergaren of creëren is een politieke daad, waar we een verhaal beginnen en waar we het eindigen dus ook.’

Heleen Debeuckelaere (historica en auteur) en Emma-Lee Amponsah (Black speaks back) geven hun visie op dekolonisatie en hoe we met taal de geschiedenis vanuit een ander perspectief kunnen vormgeven.

Foto Judy Vanden Thoren Verkleind


Taal, identiteit en mensenrechten

Taal, identiteit en mensenrechten, een triumviraat dat tot veel actuele discussies leidt. Met de opkomst van de identity politics verschuilen we ons steeds meer in afgebakende identiteiten, en gebruiken we identiteitsconcepten als middel tot in- of uitsluiting. Moet je een taal beheersen om toe te mogen treden tot een land? Hoe verhouden taal en identiteit zich tot elkaar? Wanneer werkt taal polariserend tussen identiteiten? En wat zeggen de mensenrechten over taal en identiteit?
Judy Vanden Thoren (expert intercultureel samenleven) en Greet Van Dael (Liga voor Mensenrechten) analyseren de hedendaagse superdiverse samenleving en de obstakels waar we nog dagelijks voor staan.