Oplossingen quiz

Foto Bij Vraag 1

1.         Richard III. Hij sneuvelde in 1485 in de slag bij Bosworth, waarna met Hendrik VII de Tudors op de troon kwamen. De uitspraak ‘A horse! A horse! My kingdom for a horse!’ doet hij in het toneelstuk wanneer hij in de beslissende veldslag van zijn paard gevallen is. Het toneelstuk begint met de zin ‘Now is the winter of our discontent made glorious summer by the Sun of York’, een uitspraak van Richard wanneer de rivalen van het huis Lancaster uitgeschakeld zijn. De benaming ‘Winter of discontent’ kende een tweede leven tijdens de winter van 1978-1979. Niet alleen was het een zeer harde winter, stakingen legden het land lam. De Labour regering onder James Callahan verloor een vertrouwensstemming in het Lagerhuis en kwam ten val, Margaret Thatcher won de verkiezingen met de slogan ‘Labour isn’t working’, waarna 18 jaar dominantie van de Tories volgde. De resten van Richard III werden in 2012 gevonden in Leicester, en hij werd er in 2015 herbegraven in de kathedraal.

Foto Bij Vraag 2

2.       Rabarber. Wij kennen vooral de Rheum rhabarbarum, die eerst in China werd gekweekt. De Rheum nobile of Sikkimrabarber groeit op een hoogte van 4000 tot 5000 meter, boven de boomgrens in de zone van de alpiene toendra waar verder alleen planten dicht bij de grond kunnen groeien. De plant is met zijn hoge torenvorm van verre zichtbaar. De schutbladen laten licht door, maar houden het UV-licht tegen, en creëren dus een soort broeikaseffect. De bloemen bevinden zich binnenin. De plant draagt ook vruchten, en eenmaal die rijp zijn sterven de schutbladeren af. Knijten zoeken de plant op om er hun eitjes op te leggen, en zo worden ze bevrucht. Deze rabarber is echt een wonder van aanpassing aan de bijzondere omstandigheden in de koude bergen.

Foto Bij Vraag 3

3.       Frostpunk. Dit spel vertrekt vanuit een alternatieve geschiedenis, maar er waren wel degelijk een aantal zware vulkaanuitbarstingen in de 19de eeuw. Drie jaar vooraleer deze game gesitueerd wordt, barstte de Krakatau uit. En in 1815 vond de zwaarste vulkaanuitbarsting van de laatste eeuwen plaats, die van de Tambora op het Indonesische eiland Sumbawa. Die veroorzaakte het ‘jaar zonder zomer’ in 1816, toen de oogsten in Noord-Amerika en Europa mislukten. De titel van dit computerspel verwijst naar de literaire genres cyberpunk (fantasy met de nadruk op informatietechnomogie) en steampunk (fantasy in een wereld technologisch gebaseerd op stoommachines).

4.           Henry Raeburn. Hij leefde van 1756 tot 1823 en was een van de belangrijkste Britse portretschilders van zijn tijd. Hij bleef in Edinburgh wonen, waardoor hij zeer belangrijk was voor de ontwikkeling van de Schotse schilderkunst. Dit werk werd pas na 1949 algemeen bekend, en is nu een van de iconische schilderijen uit de Schotse kunstgeschiedenis. Recent werd de theorie geopperd dat niet Raeburn, maar de Fransman Henri-Pierre Danloux de schilder van dit werk zou zijn, wat in Schotland voor de nodige consternatie zorgde.

5.  Cryogenium. Er zijn voor deze periode bewijzen van vergletsjering gevonden over de hele Aarde. Over de oorzaken bestaan vele hypotheses, maar eenmaal grote ijskappen ontstaan komt door de weerkaatsing van de energie van de zon door het ijs een zichzelf versterkend mechanisme op gang, dat helemaal op hol kan slaan. Sommigen geloven dat ook de oceanen wereldwijd met een dikke laag ijs bedekt waren. In dat geval zou enkel nog leven mogelijk zijn bij geothermische hete bronnen in de oceanen. Maar wellicht waren er aan de evenaar nog open plekken. De wereldwijde vergletsjering duurde miljoenen jaren. Er waren in die periode nog steeds vulkaanuitbarstingen die CO2 produceerden, maar er waren geen planten of blootliggende gesteenten om dit weer op te nemen. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer nam steeds toe, totdat het daardoor ontstane broeikaseffect sterk genoeg was om het ijs opnieuw te laten smelten. De winter was na miljoenen jaren voorbij.