Ampersand

Ampersand afl. 2 ‘Honing’‘Literatuur voor iedereen, verhalen van overal’Omdat in Vlaanderen literaire diversiteit in de praktijk nog vaak een ijdel begrip blijkt, lanceren diverse organisaties uit de socioculturele sector een nieuw initiatief. De uitnodigende en verbindende krul of Ampersand vormt de basis voor een reeks literaire avonden. Deze zullen in het teken staan van connectie, taalonderzoek en het gesproken woord. Ampersand streeft ernaar om zo divers en verscheiden mogelijk te zijn. Leeftijd, cultuur, gender, verschillen qua podiumervaring… ; àlles wordt zo gemengd mogelijk gehouden.

Ampersand 2 Profiel

Na een succesvolle eerste editie op 9 februari zoeken we op donderdag 16 maart naar het verband tussen literatuur en honing. Honing is een wondermiddel van de natuur! Met zijn rijke smaak en natuurlijke zoetheid is het de perfecte vervanger voor geraffineerde suikers. Of je nu een theelepel toevoegt aan je ochtenddrankje of het gebruikt als siroop voor je pannenkoeken, honing is altijd een gezonde keuze. Het is niet voor niets de reden dat tal van auteurs zich lieten inspireren door dit heilzaam middel.

Avondprogramma (20u-22u)

Tülin Erkan schreef met ‘Honingeter’ (Pelckmans) één van de beste Nederlandse debuutromans van 2022. Haar debuut pronkte op de shortlists van De Bronzen Uil en de Boon voor literatuur. Of ‘Honingeter’ de Boonprijs wint, weten we pas op 30 maart. Voor die tijd komt ze langs in de intieme Turbinezaal van De Centrale. Daar gaat ze in dialoog met Burhan Sönmez. Sönmez wordt wel eens de Turkse Gabriël Garcia Marquez genoemd. Zijn romans verschenen in meer dan veertig landen. Hij studeerde rechten en is naast schrijver ook mensenrechtenactivist en voorzitter van PEN International.

De muziek wordt verzorgd door een dj-set van Niels Bruwier. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van Dansende Beren. Hij zal muziek draaien waar zelfs beren op dansen, en zoals we allemaal weten hebben beren geen specifieke voorkeur.

Info & tickets: decentrale.be

Namiddagprogramma (15u-18u)

Relaas doet er nog een schepje bovenop, want bij deze podcast vol waargebeurde verhalen zijn ze er van overtuigd dat iedereen wel een waardevol verhaal te vertellen heeft. Verhalen van iedereen, dus ook van jou!

’s Namiddag organiseren Relaas en Avansa de Samen Vertellen en Samen Lezen-workshops. Iedereen is welkom, je hoeft geen ervaring te hebben met storytelling voor deze workshops. De tekst werkt als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen, wordt het verhaal en de ervaring rijker. Samen vertellen en lezen is verbindend en plezierig, je ontmoet nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen.

Beide workshops zijn inbegrepen bij de aankoop van jouw Ampersand-ticket. Schrijf je na aankoop van je Ampersand-ticket in door te mailen naar liesbet@relaas.be (Samen Vertellen) of coline.bracke@avansa-regiogent.be (Samen Lezen).

Na de workshops is iedereen van harte welkom om samen met de gasten een hapje te komen eten. ENTR voorziet twee soorten maaltijden (regular/veggie). De prijs bedraagt €20 per persoon.


𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲

Ampersand is een initiatief van #Avansa, #BoekhandelLimerick, #DeCentrale, #PENVlaanderen, #Relaas, #Vermeylenfonds, #VOEM en #Willemsfonds. Met de steun van #StadGent.