Ampersand #4: Wachten! ...

Ampersand afl. 4 ‘Wachten’Omdat in Vlaanderen literaire diversiteit in de praktijk nog vaak een ijdel begrip blijkt, lanceren diverse organisaties uit de socioculturele sector een nieuw initiatief. De uitnodigende en verbindende krul of Ampersand vormt de basis voor een reeks literaire avonden. Deze zullen in het teken staan van connectie, taalonderzoek en het gesproken woord. Ampersand streeft ernaar om zo divers en verscheiden mogelijk te zijn. Leeftijd, cultuur, gender, verschillen qua podiumervaring… ; àlles wordt zo gemengd mogelijk gehouden.

Ampersand 3

Of het nu gaat om wachten op de trein, op resultaten, op inspiratie, op een belangrijk moment in ons leven; wachten lijkt een wezenlijk onderdeel van het leven te zijn. Ook in onze inmiddels vierde editie van Ampersand wordt er heel wat afgewacht.

Hoeveel ‘wachten’ zit er in de taal van onze gasten? Wij vragen het hen, of komen het te weten via hun gedichten, muziek of verhalen. Van harte welkom op een vermakelijke avond met een afwisselend programma.

Avondprogramma (20:00 - 22:00)

Fatena Al-Ghorra is geboren in de bezette Palestijnse gebieden. Ze wordt algemeen beschouwd als één van de meest beloftevolle Palestijnse dichters. Sinds ze in 2009 op de vlucht sloeg voor Hamas, woont ze in Antwerpen, waar ze werkt als freelance journalist, vertaler en dichter. Sinds 2000 heeft ze vijf dichtbundels op haar naam staan. Ze vertaalt poëzie, van het Nederlands naar het Arabisch, voor verschillende literaire projecten, waaronder 'Fatena's Poetry Salon', die ze host in Nederland en België.

Maïté Egeolu voelt taal borrelen in haar binnenste. Dagboekschrijfsels lopen over in poëzie die dan weer uitmondt in spoken word. Haar schrijven bleef tot voor kort tussen haar schetsboeken verscholen, maar het afgelopen jaar vond ze haar weg naar verscheidene open mics en het podium van Dans! Dichter! Dans!. Maïté is volop bezig met het ontplooien van haar identiteit als maker. Kunst is voor haar een speeltuin. Ze laat het liefst woord, beeld en dans collagegewijs versmelten.

Relaas is ervan overtuigd dat iedereen wel een waargebeurd verhaal te vertellen heeft dat het verdient om gehoord te worden. Daarom begeleiden ze al jarenlang mensen om hun ervaringen en herinneringen om te zetten tot een goed verteld relaas, dat daarna op live vertelavonden en in podcastvorm gebracht wordt. Verhalen die verrassen, ontroeren, doen glimlachen, of alles alles tegelijk: de onderwerpen zijn even divers als de vertellers. Wacht maar…

Als Moenen & Mariken brengen muzikant/producer Neil Claes en actrice/schrijfster Maria Magdalena de Cort de oude geliefden en poëzie en muziek terug samen. In de teksten worden stillevens doorspekt met transformerende beelden en persoonlijke bedenkingen, elkaar opeenvolgend op hetzelfde gezwinde tempo van de live techno die de gedichten begeleidt. Met inspiraties als Laurie Anderson, Anne Clark, maar ook Sappho en punkpoetry is Moenen & Mariken is het rebels kind van de altijd-sneller generatie. Hun eerste single "Antiquities" kwam op 10 april op alle platformen uit.

Eerder oogstte Simone Atangana Bekono al lof met haar romandebuut Confrontaties, dat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021 en de Bronzen Uil stond. In Bekono’s tweede, recente boek, de novelle 'Zo hoog de zon stond', gaat het over de rol die klasse speelt bij sociale ongelijkheid. Los van haar inhoudelijk sterke thema’s, blinkt Bekono ook uit als styliste. Als dichter kiest ze haar woorden en lijkt ze moeiteloos in staat beelden en scènes op te roepen. Ze schrijft sterke dialogen, kan spanning opbouwen en beschikt ook nog eens over een dosis (zwarte) humor.

Host of ‘wachter’ van deze 4de editie van Ampersand is Melissa Giardina (Vindetta!). Zoals steeds belust op woorden, praat Melissa de avond aan elkaar en waakt ze over het geduld van zowel gasten als publiek.

Naast het avondprogramma gaan er in de namiddag 'Samen'-sessies' door:

Samen Lezen: Om 16u30 lezen we een kortverhaal rond het thema 'Wachten'. Interesse? Iedereen is gratis welkom, je hoeft niets mee te brengen en niets voor te bereiden! Schrijf je na aankoop van je Ampersand-ticket in door te mailen naar coline.bracke@avansa-regiogent.be.

Samen Eten: Om 18u, na de workshops, is iedereen van harte welkom om samen met de gasten een hapje te komen eten. ENTR voorziet twee soorten maaltijden (regular/veggie). Interesse? De prijs bedraagt €20/pp. Reserveren kan via info@ampersand.gent en dit t.e.m. dinsdag 23 mei.

AMPERSAND - 'literatuur voor iedereen, verhalen zijn overal'

De uitnodigende en verbindende krul of ampersand vormt de basis voor een reeks avonden die in het teken staan van connectie, taalonderzoek en het gesproken woord. Ampersand streeft ernaar om zo divers en verscheiden mogelijk te zijn. Leeftijd, cultuur, gender, verschillen qua podiumervaring...; àlles wordt zo gemengd mogelijk gehouden.

Interesse?  Iedereen is gratis welkom, je hoeft niets mee te brengen en niets voor te bereiden!
Schrijf je na aankoop van je Ampersand-ticket in door te mailen naar coline.bracke@avansa-regiogent.be.


Meer info over het programma en de ticketlink vind je hier: https://www.decentrale.be/nl/agenda/literair/ampersand-4-.-wenchten

𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲

Ampersand is een initiatief van #Avansa, #BoekhandelLimerick, #DeCentrale, #PENVlaanderen, #Relaas, #Vermeylenfonds, #VOEM en #Willemsfonds. Met de steun van #StadGent en de Vlaamse overheid.