Boekvoorstelling in het Vlaams Parlement

Vrijdag 7 oktober 2022 – 19:30 uur (deuren 19.00 uur) in het Vlaams Parlement: Boekvoorstelling "het Catalaanse labyrint" van Sarah De Vlam dat tot stand kwam met de steun van Vermeylenfonds. Indien u de boekvoorstelling wil bijwonen dient u zich vooraf in te schrijven via onderstaande link. ​Sarah De Vlam neemt u mee in het Catalaanse onderbuikgevoel met haar nieuwe boek ‘Het Catalaans Labyrint’.

Vlam Catalaanse Labyrint 03

Sarah De Vlam (1977) studeerde Geschiedenis en Spaans in Gent, Geschiedenis van Spanje in Madrid en Catalaans in haar huidige habitat, La Seu d’Urgell, waar ze reeds 10 jaar woont. Op 1 oktober 2017 stemden 2,2 miljoen Catalanen in een verboden referendum over de afscheiding van Spanje. De Catalaanse Republiek werd eenzijdig uitgeroepen, de Spaanse staat reageerde ongemeen hard. De internationale sympathie voor de Catalanen was groot, het concrete antwoord pragmatisch. Sindsdien dobbert Catalonië stuurloos in Spaanse wateren. De roep om erkenning in Catalonië is niet nieuw. Het verlangen naar gelijkwaardigheid overleefde burgeroorlogen en dictaturen. Het zocht naar manieren om te bestaan binnen de fragiele Spaanse constellaties. Geraken Spanje en Catalonië nog samen en ongeschonden uit de impasse? Na de verijdelde stembusrevolutie is introspectie onvermijdelijk en noodzakelijk. De beperkingen van de onafhankelijkheidsbeweging en de sociaaldemografische realiteit van Catalonië werden op een pijnlijke manier blootgelegd. Maar ook Madrid moet luisterbereidheid tonen.


Verwelkoming door Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen)
Introductie: An De Moor (Beweging VLaanderen-Europa)

Auteur Sarah De Vlam gaat in gesprek met historicus Kas Swerts (NISE/ADVN) en Christiane Stallaert (UAntwerpen, auteur van Het verdriet van Spanje). Uitgever en Cataloniëliefhebber Karl Drabbe modereert het panelgesprek. 

Vervolgens gaat auteur Sarah De Vlam in dialoog met Carles Puigdemont, voormalig minister-president van Catalonië.

Willem Debeuckelaere, voorzitter van het Vermeylenfonds, verzorgt het slotwoord.

Nadien biedt het Vlaams Parlement u een drankje aan. U hebt dan ruim de tijd om na te praten, boeken te kopen en die te laten signeren door de auteur.