Lezing Dirk Verhofstadt

21 november 20:00 - Zuidstraat 13, 9600 Ronse. En 2 december om 15:30 een lezing door Dirk Verhofstadt met aansluitend van 2 december tot en met 18 januari "Brand" - Foto Expo: Verboden Boeken - De Velinx - Tongeren.

60X90 Brand Tom Lanoye 07 Verkleind2

Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.”(Heinrich Heine)
Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi’s samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi’s werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op.
De titel van de tentoonstelling refereert aan deze historische gebeurtenis.

Met BRAND willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen, want ook vandaag woedt deze nog. Bikkelhard. Kritische stemmen zijn de luis in de pels van autocratische regimes. Alle middelen worden ingezet om hen monddood te maken. Auteurs worden vervolgd, boeken verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten, en dat kunnen wij niet aanvaarden.

Bekende en onbekende lezers werden gefotografeerd met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. (i.s.m. Vermeylenfonds)

di 21 nov

|

Ronse

Dirk Verhofstadt - Dagboek 1933 - Lezing

📅 21/11/2023 📌 VC De Branderij Zuidstraat 13 🎫 RESERVEER VIA: 📩 INFO@VRIJZINNIGRONSE.BE ℹ Dirk Verhofstadt - Dagboek 1933 - Lezing

Dirk Verhofstadt - Dagboek 1933 - Lezing


Tijd en locatie21 nov 20:00

Ronse, Zuidstraat 13, 9600 Ronse, België

Over het evenement

  •  21/11/2023
  • VC De Branderij Zuidstraat 13
  • RESERVEER VIA:
  • INFO@VRIJZINNIGRONSE.BE

𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐯𝐚𝐭𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐚𝐠𝐛𝐨𝐞𝐤 𝟏𝟗𝟑𝟑: Op 30 januari 1933 werd Hitler met de hulp van rechts-conservatieve politici rijkskanselier van Duitsland. Ze dachten hem onder controle te kunnen houden, maar, gesteund door het geweld van SA-knokploegen, draaide Hitler in enkele maanden de democratie de nek om. De Duitsers koesterden de illusie dat vrijheid voorgoed verworven was, maar al snel werden politieke partijen en vakbonden verboden, kranten gecensureerd, opposanten en Joden opgesloten in concentratiekampen. Ook vandaag komt het gevaar van extreemrechts. Er zijn veel overeenkomsten tussen hedendaagse extreemrechtse partijen en politici en de gebeurtenissen in de jaren dertig. Zoals hun aanvallen op de rechterlijke macht, hun kritiek op de media, hun voorstellen om medeburgers te verklikken, hun afkeer voor vreemdelingen, hun apocalyptische idee van een Omvolking, hun latente antisemitisme, hun afwijzing van internationale instellingen en verdragen, hun kritiek op de democratie en hun geflirt met autoritaire leiders. DAGBOEK 1933 laat in alle scherpte zien dat wat in nazi-Duitsland in nauwelijks één jaar tijd gebeurde, morgen weer kan plaatsvinden als extreemrechts aan de macht komt. Ook bij ons kan die nachtmerrie opnieuw werkelijkheid worden.

𝐎𝐯𝐞𝐫 𝐃𝐢𝐫𝐤 𝐕𝐞𝐫𝐡𝐨𝐟𝐬𝐭𝐚𝐝𝐭: Dirk Verhofstadt (1955) is doctor in de moraalwetenschap, publicist en auteur van onder meer de bestseller In gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar de waarheid.