Chili, 50 jaar later

Unieke vertoning op zaterdag 9 september om 17u00 in het kader van het initiatief ‘Chili, 50 jaar later’. Een organisatie van Amsab-ISG, Oxfam België, 11.11.11 en het Vermeylenfonds

2022 Mi Pais Imaginario Tt19797494 Frances

In ‘Mi País Imaginario’ (link naar de trailer) (de film zat in de officiële selectie van Cannes 2022) keert documentairemaker Patricio Guzmán (‘La Cordirellera de los Sueños’, ‘Nostalgia de la Luz’) terug naar Chili om verslag te doen van de onverwachte revolutie die in oktober 2019 begon. Guzman moest in 1973 Chili ontvluchten en kijkt terug, kijkt naar vandaag (vanuit een onverwachte revolutie die in oktober 2019 begon) en blikt vooruit (“er is opnieuw hoop op een eerlijke samenleving”)”

Na de verhoging van de prijs voor een metrokaartje komt het in oktober 2019 tot protesten in Santiago, Chili. Anderhalf miljoen mensen gingen de straat op. Ze protesteerden niet alleen tegen de hoge prijzen van de metro, maar ook tegen de falende democratie en voor verbetering van het onderwijs en de gezondheidzorg. Nu is het tijd voor een nieuwe grondwet die de dictatuur definitief achter zich laat. Het zijn vooral vrouwen die het voortouw nemen en een belangrijke rol spelen bij het schrijven van deze nieuwe grondwet.

“De omwenteling waar ik al sinds mijn studentenprotest in 1973 op zat te wachten, werd eindelijk werkelijkheid,” - Patricio Guzmán.