CUBA INsiDE, een exclusieve trip door natuur, cultuur en geschiedenis (30/10-14/11)

Havana vierde in 2019 zijn 500ste verjaardag met een hele waaier aan bijzondere activiteiten en nieuwe musea die de deuren openden. Bovendien is de revolutie ruim 60 jaar jong (of oud?). Al zestig jaar wordt Cuba communistisch bestuurd. Het leidde tot een land dat buiten categorie is, waar de tijd deels is blijven stil staan. Deze uitzonderlijke reis vindt plaats van 30 oktober tot 14 november en een tweede van 27 november tot 12 december (VOLZET), in de veronderstelling dat het corona-virus tegen die tijd grotendeels zal ingedijkt zijn en reizen weer mogelijk. Lees helemaal onderaan alle informatie m.b.t. COVID en deze reis.

Img 7849 Verkleind

In deze reis zigzaggen we door decennia Cubaanse geschiedenis, langs muzikale en architecturale bestemmingen waarvan nog niet de helft in de 'boekjes' staat. We loeren binnen in het dagelijkse leven via bezoeken her en der.  Raadsels die we trachten te ontrafelen op vakantietempo èn in vakantiestemming …!

We logeren bij Cubanen thuis in Havana, Viñales en Cienfuegos: vertrouwde, goeie logeeradressen. Eten doen we op goeie adressen, soms in de huizen maar meestal buitenshuis, adressen die niet platgelopen worden door busladingen toeristen. Nieuw in het programma is twee dagen genieten (all inclusive) van een mooie locatie aan het strand op de zuidkust, ver van alle drukte...

Deze reis wil je een Cuba-ervaring laten opdoen, genietend van een land en zijn volk in langzame verandering. Het is een combinatie van een rondrit én een citytrip. Havana is onze uitvalsbasis voor een paar mooie daguitstappen.

Minimaal 12 deelnemers. Een kostenraming bedraagt voor de volle twee weken(!) circa €2000 op basis van comfortabele tweepersoonskamer (met douche en toilet) meestal met terras of balkon (in Havana). Inclusief in deze raming(!) zitten vliegtuigticket (zelf aan te kopen/inclusief budget en geraamd op €700), alle overnachtingen en drie maaltijden per dag, alle lokaal gemeenschappelijk transport, alle begeleide activiteiten en de organisatiekost. Niet inclusief: drank, souvenirs, toegangsgelden musea&optredens.

De reis gebeurt op individuele basis, iedereen betaalt haar/zijn onkosten ter plaatse. Geen inentingen verplicht onder voorbehoud van covid-vaccin.

 Reispaspoort nog zes maanden geldig na terugkomdatum. Visum wordt in principe door het reisbureau geregeld.

Het verblijf kan op individuele basis worden verlengd voor extra dagen aan het strand bv.

A03 Kopie

REISPROGRAMMA  (data nog onder licht voorbehoud, afhankelijk van vlucht, mogelijks wordt er vertrokken op vrijdag ipv zaterdag)

zaterdag 27 november

Vlucht naar Varadero of Havana, al of niet met tussenstop. Aankomst in vooravond en aansluitend taxirit naar de huizen in Havana. Inchecken in ‘casas particulares’ vlakbij de Prado, volle stadscentrum. Alle kamers hebben toilet-douche en bijkomend zijn in elk huis gemeenschappelijke ruimtes (living en balkon of terras) ter beschikking.

zondag 28 november

Begeleide wandeling 1 door  Oud Havana  met accenten op geschiedenis & architectuur: bezoek aan de vier mooie, historische pleinen. Lunch met uitzicht, bankzaken en vrije tijd.  Aansluitend naar een rumba-sessie in de muziekclub waar de eerste cd van 'Buena Vista Social Club' werd opgenomen(o.v). Diner in  paladar (privé-restaurant) in Oud Havana.

maandag 29 november

Begeleide wandeling 2 door stadswijk El Vedado, met accenten op geschiedenis&politiek en een bezoek aan een lokale groentemarkt. Lunch op hoog niveau.  Koffie bij de maffia en wandeling langs de zee op de Malecón.  Diner in paladar en vrije, muzikale(?) avond in Oud Havana..

dinsdag 30 november

Trip met uniek vervoer naar de tabakstreek  in de provincie Pinar del Rio. Inchecken in ‘casas particulares’ in Viñales. Begeleide wandeling 3  en bezoek aan een atelier waar de tabaksbladeren worden geselecteerd. Vervolg wandeling naar een  subliem uitzichtspunt over de ‘mogotes’ en zwemgelegenheid (o.v.). Diner-buffet in de casas gemaakt door mmmamamia.

woensdag 1 december

Wandeling 4 door het mooie landschap met de 'mogotes' en voor wie wil,  een boottripje  door de Cueva del Indio (n.i.). Vrije tijd: bezoek botanische tuin, souvenirmarkt en/of bijkomende avondwandeling .... Diner-buffet in de casas.

donderdag 2 december

Bustrip van Viñales naar Playa Larga op de zuidkust.  Een lange busrit met tussenstops in o.a. de historische ruïne van de koffieplantage Buenavista. Aankomst in de late namiddag en inchecken in vakantie-resort. Diner en vrije avond.

vrijdag 3 en zaterdag 4 december

Vrije dagen in all inclusive op een zeer mooie locatie aan het strand, ver van alle drukte.

zondag 5 december

Trip naar Santa Clara, de stad van Che Guevara. Bezoek aan de diverse monumenten en een flash-back naar 1967, het jaar waarin Che werd vermoord. Lunch en bustrip naar Cienfuegos met een omweg  via Hanabanilla, een sprookjeslandschap aan een stuwmeer. Inchecken in ‘casas particulares’ in  Cienfuegos, een mooie 19de eeuwse provinciestad met verre Franse roots, gelegen aan een weidse baai.  Diner en vrije  avond (met muziek?).

maandag 6 december

Daguitstap naar Trinidad, Unesco-patrimonium, een flash-back naar de 16de eeuw, een stadje waar de tijd stil is blijven staan. Vrij bezoek met (museum)suggesties. Terugrit naar Cienfuegos langs de mooie kustweg. Diner  en vrije avond (met muziek?)

dinsdag 7 december

 Vrije ochtend in de winkelstraat en het stadscentrum van Cienfuegos. Terugrit naar Havana, intrek in dezelfde ‘casas particulares’.  Vrije, muzikale(?) avond.

woensdag 8 december

Met taxi’s naar Playas del Este voor een lange strandwandeling en/of zwemmen,  lunch en vrije tijd. Diner in een paladar en aansluitend vrije, muzikale (?) avond.

donderdag 9 december

Wandeling 5 in Oud-Havana en boottripje naar de overkant van de baai met uniek uitzicht op de stad. Lunch. Vrije namiddag.

vrijdag 10 december

Bezoek aan de monumentale begraafplaats Colon , stad van de doden, en  het kunstenaarsdorp Jaimanitas van de Cubaanse Antonio Gaudi. Vrije (museum)namiddag of ….  Diner in Oud-Havana.

zaterdag 11 december

Vrije  (museum? souvenir?) voormiddag of volle dag (afhankelijk van de vlucht). Met taxi's naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel-Zaventem  al of niet met een tussenstop (afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij).

Terug thuis  op zondag 12 december.

(*) Programma zoals vooropgesteld , data en uitstappen kunnen eventueel ter plaatse wijzigen en verschoven worden naar een andere dag indien de gids dit nodig acht of wegens onvoorziene omstandigheden.

(**) inschrijven en meer informatie via pvanhoorick@hotmail.com en/of 0486525743

(met de promotionele steun van het Vermeylenfonds) 

Img 7765 Verkleind

Cuba is momenteel al corona-vrij behoudens een grote uitzondering. Mondmasker in publieke ruimtes zijn verplicht maar voor de rest gaat het leven daar zijn gewone gang. Wie momenteel het land binnenkomt, moet een negatieve covid-test kunnen voorleggen en wordt bijkomend getest op de luchthaven. Tegen november zal iedereen gevaccineerd zijn en over een ‘medisch paspoort’ beschikken.

Vliegtuigtickets worden geboekt door een erkend reisbureau in Sint-Niklaas. Zij raden aan om sowieso een annulatieverzekering te nemen. Het ticket is het enige dat op voorhand wordt betaald. Al de andere kosten zijn ter plaatse in Cuba te betalen en zijn kosteloos annuleerbaar.

Heeft u interesse voor deze reis, contacteer Paul Van Hoorick tegen uiterlijk 20 maart. Op die dag vindt ook de reisbijeenkomst plaats. Deze is steeds vrijblijvend, je mag ook gewoon komen luisteren en de dag zelf beslissen. Praktische info over de reisbijeenkomst volgt later.

Tegen dan moet duidelijk zijn wat wel en niet mag inzake reizen (quarantaine of niet, medisch paspoort, enz). Ook de evolutie in Havana volgt Paul op de voet: hij heeft wekelijks meerdere keren contact met diverse mensen (check&dubbelcheck 😉)

 Muchissimoo gracias! Paul Van Hoorick 0486525743