De Brusselse Marie Darah is Belgisch Kampioen Poetry Slam 2021.

Of het woord nu gefluisterd, gesproken, geroepen of geschreeuwd wordt, het is allemaal ‘Spoken Word’. Wanneer de tekst origineel is en bovendien op een pakkende manier wordt gepresenteerd, raakt het de luisteraars en stimuleert het denken over de grenzen heen. In ‘Spoken Word’ worden letters noten, woorden krijgen een kadans. Zonder ritme - welk ritme dan ook - zal een slammer geen boeiend optreden kunnen leveren.

Bk Poetry Slam Visual Foto Website Vermeylenfonds Winnares Marie Darah

De tien finalisten - allen winnaars van de provinciale voorrondes hebben dat héél goed begrepen. 

Vermeylenfonds nam voor het eerst de organisatie van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam op zich en was verheugd om te zien dat het niveau ongelofelijk hoog lag. Daarenboven werden maatschappelijk relevante onderwerpen aangesneden.

Hoewel de deelnemers een ‘battle’ voeren, moedigden ze elkaar backstage oprecht aan en applaudisseerden vol bewondering. Dat zorgde voor een bijzonder aangename en inspirerende sfeer, Poetry Slam is niet alleen een jonge beloftevolle discipline maar ook een warme, heel diverse gemeenschap.

De jury, bestaande uit deskundigen uit de literaire wereld nam haar taak ter harte en had de handen vol aan het bepalen van de winnaar. Bovendien had het publiek ook een stem. Die ging overduidelijk naar de intrigerende Oost-Vlaming Hanna De Grave-Loyson, die de (zelf)liefde beschreef met slimme en verrassende zinswendingen. De Limburgse Gökhan Girginol behaalde de tweede plaats met zijn briljant vertolkte voorstellingen waarin humor en maatschappijkritiek heel origineel en in evenwicht waren. Het feit dat hij een nipte tweede plaats behaalde, zowel voor het publiek als voor de jury, geeft aan dat Gökhan ook erg sterk was. Daardoor ging de eerste plaats naar Marie Darah uit Brussel, zij vestigde op een zeer krachtige manier onze aandacht op de manier waarop wij over mensen oordelen zonder echt naar hen te kijken of te luisteren. Marie Darah is terecht de Belgische Poetry Slam kampioen 2021!


Iets meer info rond het CBK Poetry Slam 2021

Afgelopen zondag 14 november 2021 streden de tien beste slammers voor de titel van Belgian Poetry Slam Champion. De finalisten kwamen uit het hele land en hadden precies drie minuten om de vakjury en het publiek te overtuigen met hun performance en hun tekst. De punten die de jury gaf, waren doorslaggevend om te bepalen welke deelnemer door mocht naar de volgende ronde, er waren in totaal drie rondes nodig. Het publiek koos de publiekswinnaar.

Het Vermeylenfonds, coördineerde het kampioenschap voor de eerste keer. Het evenement vond plaats in de Arenberg in Antwerpen.

Een slam is een ‘bokswedstrijd’ met woorden, het is ‘spoken word’ in een competitie en trekt veel jonge mensen aan vanuit een heel diverse achtergrond. Poetry slam wordt ook gezien als een middel tot emancipatie en bevordering van het samenleven. Op het podium krijgen ook onderdrukte stemmen het woord. Respect voor de persoon is een fundamenteel uitgangspunt. Vzw Creatief Schrijven, een Vlaams initiatief voor schrijfbevordering, begeleidde voor de achtste keer de voorrondes in Gent, Genk, Leuven, Antwerpen, Brussel, Bergen, Luik, Charleroi en Kortrijk.

Tien finalisten 

De slamdichters die elkaar ontmoetten voor de finale waren: Ettore Pastena, I'm Glad, Sven De Swerts, Glenn Dumortier, Hanna De Grave-Loyson, Göhknan Girginol, Marie Darah, Dennis (De Stille Stem), Lindsay Miriki en Mel.

Vanaf 14 november, treedt Marie Darah in de voetsporen van de winnaar van 2018, REQ. De tweetalige presentatie werd verzorgd door Hind Eljadid en Manu Moreau. De vertaling van de gedichten in de andere landstaal werd geprojecteerd. DJ Krien Meussen zorgde voor stevige beats tussen de slams door.

Onder deze link kan u een interessant interview met Marie Darah op de Franstalige televisie beluisteren: https://fb.watch/9FP3JLQ7PB/
Of je kan ook dit interview in l'Echo lezen. https://www.lecho.be/culture/scenes/marie-darah-quel-choix-a-t-on-quand-on-n-a-pas-le-privilege-de-la-race-du-genre-ou-de-la-thune/10351399?fbclid=IwAR0Zfi6U7Gb9sxhHrdxFr4tUfxDqgt7dorW2DPPibVUUFrmvRDofH5aO_E0

Jury van het Belgisch Kampioenschap Slam 2021

De juryleden Manu Van Kersbergen, Giovanni Baudonck, Yousra Benfquih, Seckou en Nyira Hens gaven hun score na elk optreden. De slammer die gemiddeld de meeste punten behaalde, ging door naar de volgende ronde. Na de finale werd de winnaar gekozen en overhandigde de directeur van het Vermeylenfonds, Frederik Dezutter, de prijs. Het publiek kon ook een score geven. Zij beslisten dat Hanna De Grave-Loyson de publieksprijs won. De nieuwe Belgische kampioen zal de eer van ons land verdedigen op het Europees kampioenschap in Brussel op 8 december 2021.

Praktische informatie:
De CBK Poetry Slam 2021 is een initiatief van de vzw Vermeylenfonds.
Vermeylenfonds, de organisatie zonder winstoogmerk 'Creatief Schrijven' in coproductie met de Arenberg.