Karma Hotel - Ons gevangenissysteem kritisch bekeken

Welke doelen streeft ons gevangenissysteem na? Hoe menswaardig is dit systeem van vrijheidsberoving? En welke alternatieven zijn er voorradig? Hans Claus en Tom Vander Beken buigen zich op woensdag 1 december tijdens onze gespreksavond over deze vragen.

Is de gevangenis écht een hotel? Hoe komen mensen in detentie terug van deze vakantie? En waarom gaan mensen die een crimineel feit pleegden überhaupt naar de gevangenis?
Op deze en andere vragen probeert Karma Hotel een antwoord te formuleren in het kader van de Nationale dagen van de Gevangenis.

Voorproeven van het thema kan alvast met de intrigerende gesprekken van Karma Hotel 2020. Vanuit verschillende standpunten - het slachtoffer, de filosoof, de ervaringsdeskundige, de psycholoog, ... - wordt een blik geworpen op detentie. Je kan ze allemaal  herbeluisteren en/of bekijken via de website van Karma Hotel, het YouTube kanaal of via Spotify.

Hans Claus Tom Vander Beken Karma Hotel

Nationale dagen van de Gevangenis

De Nationale Dagen van de Gevangenis (NDG) is een initiatief van een aantal pluralistische groeperingen en organisaties. Ze willen over de Belgische situatie binnen de gevangenismuren informeren en de dialoog hieromtrent stimuleren. Voor deze 8ste editie, van 19 november tot en met 5 december 2021 werd er gekozen voor het thema "WIE NIET WEG IS, IS GEZIEN!"

 Tijdens de Nationale Dagen van de Gevangenis kun je over heel België verschillende activiteiten volgen. Alle info hieromtrent vind je op de officiële website van de Nationale Dagen van de Gevangenis.

Tijdens deze verschillende evenementen in deze periode, wil de NDG aandacht vestigen op de absolute noodzaak om tijdens de periode van opsluiting alle soorten banden met de buitenwereld te behouden en versterken. Want het bestrijden van isolatie en eenzaamheid kent niet enkel voordelen tijdens detentie. Dit is een manier om verder te focussen op begeleiding na detentie én bereidt hen bovendien ook beter voor op hun vrijlating.

Ook deMens.nu en de huizenvandeMens organiseren in deze periode verschillende evenementen die te maken hebben met ethiek, mentale weerbaarheid, zorg en morele dienstverlening binnen ons gevangeniswezen.

Het volledige aanbod vind je op de website van deMens.nu.