Minifestival klimaatdocumentaires

In april starten we met een minifestival over het klimaat. We voorzien na elke film een nabespreking en debat. Binnenkort volgt meer info en mogelijkheid tot inschrijven!

Klimaatslaven

24/04/21 

Online vertoning Klimaatslaven met nabespreking en debat.

Nergens worden meer meisjes als slaaf verkocht dan in India. Documentairemaker Jan De Deken onthult hoe de gevolgen van klimaatopwarming steeds meer Indische meisjes en vrouwen de seksslavernij induwen. In smeltende Himalaya-gletsjers, cyclonen en oprukkende  kustlijnen vinden mensenhandelaars nieuwe bondgenoten. De Deken praat met seksslaven en bordeelhouders in de prostitutiewijken van Calcutta en ziet hoe droogtes in Maharashtra en overstromingen in West-Balen steeds meer jonge meisjes de seksslavernij induwen. Hij reist mpet de bus door India, samen met overlevers van seksueel geweld die weigeren nog langer slachtoffer te zijn.


Panelleden zijn journalist Jan De Deken (Polar project), Laurien Spruyt (klimaatspecialist van Bond Beter Leefmilieu), e.a.

25/04/21

Online vertoning Amazones met nabespreking en debat.

Sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro pieken de moorden en de milieu- en mensenrechtenschendingen in Brazilië. Ook Europese overheden, bedrijven en consumenten hebben bloed aan de handen, zeggen inheemse leiders. Documentairemakers Jan De Deken en Thomas Ceulemans volgen drie inheemse leidsters die op gevaar voor eigen leven strijden voor hun leefgebieden.

De machtige en charismatische Sonja Guajajara reist onvermoeibaar door het land om het vuur aan te wakkeren, en duwt door waar anderen terugdeinzen. De jonge Marta verdedigt als dochter van het Manoki-stamhoofd haar volk tegen invasies van houtkappers in de Cerrado-savanne. Maura van het Arapium-volk gaat in de tegenaanval in het Amazone-woud.

Panelleden zijn journalist Jan De Deken (Polar project), Laurien Spruyt (klimaatspecialist van Bond Beter Leefmilieu), e.a.

26/04/21

Online vertoning De Zambezi met nabespreking en debat.

De Zambezi is de belangrijkste bron van elektriciteit, water en vis in zuidelijk Afrika. Maar door de klimaatopwarming droogt de rivier uit. De levensader stokt. Klimaatjournalist Jan De Deken (The Polar Project) voer twee weken lang de rivier af met klimaatactiviste Beatrice Phiri (22).

Extreme droogte duwt miljoenen mensen in ernstige voedselonzekerheid. Platgevallen waterkrachtcentrales en mislukte oogsten drijven boeren nog meer naar de schadelijke houtskoolproductie, en dus verdere ontbossing. De uitdrogende Victoria-watervallen en de coronacrisis geven het van toerisme afhankelijke Zambia een bijkomende dreun.

"We moeten beleidsmakers nu ter verantwoording roepen. Anders stevenen we op een nog veel grotere crisis dan het coronavirus af", waarschuwt Beatrice. Als kind zag ze haar buren vechten voor het laatste water, als puber vloog ze de cel in omdat ze de president ter verantwoording riep. Nu traint ze leeftijdsgenoten om een betere toekomst te eisen. Tijdens hun uitdagende tocht op de Zambezi stoten Jan en Beatrice op drijvende scholen, koehoornblazers, olifanten, nijlpaarden en dronken vissers die hen ervan betichten demonen te zijn, maar vooral veel Zambianen die de rug rechten en zich veerkrachtig proberen aanpassen aan de veranderende realiteit.

Panelleden zijn journalist Jan De Deken (Polar project), Laurien Spruyt (klimaatspecialist van Bond Beter Leefmilieu), e.a.

Elke documentaire start om 20 uur. Je kunt online inschrijven, deelname is gratis. De link volgt binnenkort!