HERBEKIJK EcoFem Filmfest: straffe vrouwen voorop in de klimaatstrijd

Stilzitten is nooit ons sterkste punt geweest. Ook al houdt covid ons voorlopig in België, tijdens EcoFem Filmfest nemen we je graag virtueel mee naar Brazilië, India en Zambia. Een driedaags docu-festival, in samenwerking met het Vermeylenfonds, over de zoektocht van Jan De Deken en kompanen naar zij die het hardst getroffen worden door klimaatopwarming. Indiase vrouwen die de slavernij ingeduwd worden, jonge Zambianen die op koeienuitwerpselen overleven en inheemse Brazilianen die aangevallen worden voor soja en hout.Maar in al dat duister vond hij lichtpunten. Sterke vrouwen die voorop gaan in de strijd tegen klimaatopwarming en actief werken aan verandering. EcoFem Filmfest brengt drie avonden op rij drie straffe documentaires over die powervrouwen, telkens met een introductie door Jan zelf en nabespreking. Een wereldreis waar de pracht van de natuur in schril contrast staat met de tragiek van de klimaatopwarming. HERBEKIJK NU DE DRIE DOCU'S - KLIK OP DE LINK ONDER DE TRAILERS !

DAG 1: BRAZILIE - AMAZONES

24/04 - 20u - polarproject.be/amazones

EcoFem Filmfest start met Amazones, over de strijd van inheemse vrouwen in het Amazonewoud en de Cerrado, de Braziliaanse savanne. Op gevaar voor eigen leven vechten ze tegen ontbossing en voor hun eigen voortbestaan.

We praten na met Luc Vankrunkelsven, die zich met zijn organisatie Wervel al decennialang inzet voor eerlijkere, ecologische landbouw in Brazilië. Hoe staat het Brazilië van Bolsonaro ervoor, twee jaar na het draaien van onze documentaire?

Klik hier om de docu te herbekijken:

Dag 1: Amazones ---) www.polarproject.be/amazones

DAG 2: INDIA - KLIMAATSLAVEN

25/04 - 20u - polarproject.be/klimaatslaven

Zondag reizen we naar India voor de docu Klimaatslaven, een schrijnend verhaal over hoe klimaatopwarming Indische meisjes en vrouwen de slavernij induwt.

We hebben Alba Saray te gast, klimaatspecialist van Oxfam. Zij legt uit waarom de strijd tegen klimaatverandering ook alles met vrouwenrechten te maken heeft. Hierna kent ecofeminisme geen geheimen meer voor je.

Klik hier om de docu te herbekijken:

Dag 2: Klimaatslaven ---) www.polarproject.be/klimaatsla...

DAG 3: ZAMBIA - AMAZONES

26/04 - 20u - polarproject.be/zambezi

We sluiten af met onze nieuwste documentaire: De Zambezi - Levensader in Nood. Samen met klimaatactiviste Beatrice Phiri varen we de Zambezi-rivier af, de stokkende levensader van de regio.

Met Lien Vandamme, klimaatexpert van 11.11.11, zoomen we uit op de impact van klimaatverandering in het Zuiden. Wat we alvast van Lien willen weten: wie moet die hoge kost van klimaatverandering in ontwikkelingslanden betalen?

Klik hier om de docu te herbekijken:

Dag 3: Zambezi - Levensader in nood ---) www.polarproject.be/zambezi