Voorstelling dagboek August Vermeylen: de foto's

Op 25/10 vond in het AMSAB de boekvoorstelling plaats van 'Ik denk nog het best met een pen in de hand. Dagboek August Vermeylen (1939-1944)'. Het boek werd geschreven door professor Hans Vandevoorde en Ruben Mantels, met medewerking van Janna Aerts. Een fotoverslag door Robert Huygens (Roode Oogjes):

Boek A Vermeylen 8216

Directeur van het Vermeylenfonds Frederik Dezutter leidt in

Boek A Vermeylen 8230

Historica Gita Deneckere in gesprek met medewerker Janna Aerts en auteur Hans Vandevoorde

Boek A Vermeylen 8224

Historica Gita Deneckere in gesprek met medewerker Janna Aerts en auteur Hans Vandevoorde

Boek A Vermeylen 8236

Student en VF-stagiair Tinus Sioen geeft zijn visie op de actualiteitswaarde van Vermeylen zijn geschriften

Boek A Vermeylen 8239

Bert Van Raemdonck, directeur van KANTL, met een dankwoord

Boek A Vermeylen 8244

Historicus Ruben Mantels (midden) werkte samen met Hans Vandevoorde aan het dagboek

Cover Dagboek Afgesneden Versie 2

‘Ik word vandaag 67 en vind daarin een aanleiding om weer een dagboek te houden’, noteert August Vermeylen (1872-1945) op 12 september 1939. De Vlaamse schrijver, kunsthistoricus en politicus heeft gedurende lange perioden in zijn leven een dagboek bijgehouden. Drie schriftjes bestrijken de periode van de Tweede Wereldoorlog en worden hier voor het eerst uitgegeven. Ze werpen licht op Vermeylens netwerk, zijn schrijverschap, zijn vrienden en vriendinnen en de oorlogsjaren die hij doorbracht in Brussel tijdens de bezetting. Bovendien geven ze een inkijk in de gedachtewereld van een artistieke geest en leidende intellectueel. Ze zijn helder en snedig geformuleerd, uitdagend en soms ontroerend. Daardoor strekt het belang van deze egodocumenten zich uit van de Nederlandse literatuurgeschiedenis tot de politiek-culturele geschiedenis van België.

‘Ik denk nog het best met een pen in de hand’. Het dagboek 1939-1944 van August Vermeylen.

Bezorgd door Ruben Mantels en Hans Vandevoorde met medewerking van Janna Aerts. Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, 2019 (Literaire tekstedities en bibliografieën 23.)

Verschijnt oktober 2019. Prijs hardcover: €39.5.
 ISBN: 9789072474995

Leden van het Vermeylenfonds kunnen het boek aankopen voor 25 euro ipv 39.5 euro! Kan je niet naar de boekvoorstelling komen en wil je graag een exemplaar in de bus, dan kan je onderstaand reservatieformulier invullen en sturen we jou het boek - na de voorstelling - op.

De tentoonstelling ‘August en Piet Vermeylen, twee generaties socialisten in de oorlog’ loopt van 25 oktober tot 20 november in het AMSAB.