Het Vermeylenf( )nds vernieuwt!

Een nieuwe huisstijl, een nieuw l(  )g(  ), een nieuwe focus, een nieuwe werking… met deze ingrediënten hebben we de uitdagingen van het Vermeylenf(  )nds aangepakt.

Het Vermeylenf(  )nds wil het verschil maken, met projecten die maatschappelijke impact genereren, met gedreven en energieke vrijwilligers die de basis vormen voor talrijke nieuwe en lokale initiatieven. Zij zijn de belangrijkste dragers van onze waarden en onze visie, zij zijn het kloppend hart van onze vereniging. Samen gaan we werken aan een solidaire samenleving.

Met taal en ongelijkheid 19-20 gaan we terug naar de kern van de overtuigingen van August Vermeylen en onze vereniging. Niet alleen was hij de oprichter van de eerste vernederlandste universiteit (1933), hij wilde ook Vlaanderen op het niveau van het Europese geestesleven van die tijd tillen. Taal was, en is nog steeds , dé emanciperende hefboom bij uitstek. Ons DNA is hiervan doordrongen. We gaan voluit  voor maatschappelijke impact, de verzuiling voorbij, en proberen kleinschalige sociaal-culturele vernieuwende praktijken uit met partners waar we voordien niet mee samenwerkten. Daarbij richten we ons expliciet naar de groepen die we anders niet bereiken en waar we een werkelijk emancipatorisch verschil kunnen maken, mensen die weinig met cultuur in aanraking komen of die niet de kansen hebben om hun culturele talenten te tonen. Die willen we valorisen. Geslaagde experimenten zullen we delen en landelijk uitrollen, om zo een netwerk van maatschappelijk relevante projecten op touw te zetten.


We geven er een lap op met een set stevige Straatacademies (culturele straattalenten aanwakkeren en valoriseren), Poetry Slams in boksclubs, Digital Storytelling, straatinterventies met taal (echo’s in de wijk) en Brussel heeft Talen(t). We werken outreachend en zoeken actief nieuwe doelgroepen op.  Onze machinerie om deze ambities waar te maken staat bijna op punt. We hebben flink gewerkt aan een solide registratiesysteem, een slagkrachtig bestuur, een team met visie en - kers op de taart - een nieuwe website en frisse huisstijl.

Er is geen twijfel: Vermeylenf(  )nds is helemaal mee. Jullie toch ook?

Tarik Fraihi, Algemeen Voorzitter


Foto homepage Eduardo Tardaguilo