Wijwijwij.zorg #2 – Veerkracht uit de Vleugels: gesprekken met zorgpersoneel

We hebben het allemaal al kunnen aanschouwen tijdens de eerste lockdown: de witte lakens uit de ramen en het dagelijkse applaus uit solidariteit voor de zorgsector; een mooi initiatief om de mensen die zorgen een hart onder de riem te steken. In deze tijden mag het zorgpersoneel wel eens extra in de kijker gezet worden.

Zorg Campagnebeeld Vierkant6495


Een job in de zorgsector blijven uitvoeren in tijden van corona vraagt moed, want personen die zorgen voor anderen weten dat ze zelf een groter risico nemen om besmet te raken met het virus. Ze komen immers dagelijks met meerdere collega’s en cliënten in contact op het werk. Ook emotioneel is het een uitdaging. Hoe ga je in een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking om met het feit dat de familie van leefgroepbewoners  niet meer op bezoek mogen komen bij hun kind, broer/zus, neef/nicht …? En hoe leg je aan personen met een verstandelijke beperking uit dat hun familie niet meer mag komen, en dat ze niet meer op uitstap mogen ? En er is nog zoveel meer waar bij stilgestaan kan/mag worden. Wat mensen in de zorgsector nu moeten doen, mag zeker niet als vanzelfsprekend bestempeld worden.

Zorg 3


Met dit in het achterhoofd, en in het kader van de week van de zorg die plaatsvond van 15-21 maart, hebben we vragen gesteld aan 5 personen die tewerkgesteld zijn in de Vleugels in Klerken, een expertise- en ondersteuningscentrum voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking (https://www.devleugels.be/nl). De zorggesprekken draaien rond welke impact corona heeft op het werk in de zorgsector, (zelf)zorg en waardering. De opnames van deze zeer boeiende zorggesprekken zullen een van de komende weken te zien zijn op de kanalen van het Vermeylenfonds, dus houdt zeker de Facebookpagina van het Vermeylenfonds of van De Vleugels in de gaten! 😊 De 5 opvoed(st)ers uit de Vleugels die bereid waren om hun verhaal te delen zijn Sofie Huyghe, Ann Callens, Yoshi Warlop, Nadine Demeester en Christine Robijns; dank hiervoor!

Zorg 4


Het idee voor dit project is tot stand gekomen doordat het Vermeylenfonds een actie had opgestart ten voordele van de W(a)rmste week, genaamd wijwijwij.zorg (meer info over de actie vind je hier: https://www.wijwijwijz.org/onz...). Het project wijwijwij.zorg verder uitdiepen met verhalen van personen die in de zorgsector tewerkgesteld zijn, leek ons dan ook heel geschikt. De Vleugels is, net zoals veel andere zorgcentra, in lockdown wegens covid-19. Hierdoor mogen externen het gebied momenteel niet betreden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij verhalen niet naar buiten kunnen brengen. Want personen die zorgen voor anderen en die dagelijks de moed er blijven inhouden, verdienen extra erkenning.

Zorg 5

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij verhalen niet naar buiten kunnen brengen. Want personen die zorgen voor anderen en die dagelijks de moed er blijven inhouden,​ verdienen extra erkenning.
Zorg 6