WIN WIN WIN

Wij schenken 4 boeken weg van Adriaen Brouwer en vier boeken van Zwart!

Adriaen Brouwer Cover Hr

Wilt u kans maken op een exemplaar maak dan een vriend, kennis of buur, lid van het Vermeylenfonds, een warme vereniging met gelijkgezinden, boeiende activiteiten en ècht engagement. Een lidmaatschap kost 15 euro.
Stuur een mailtje naar chantal@vermeylenfonds.be met vermelding van NAAM en ADRES VAN HET NIEUWE LID en TITEL van het boek naar keuze. De eerste 8 ontvangen een boek en het nieuw lid ontvangt een welkomstgeschenk, tal van kortingen en ons driemaandelijks tijdschrift DNG!

Adriaan Brouwer, zo zijn leven, zo zijn werk

door Erik Meersschaert

Het boek bestaat uit drie delen: het leven van Brouwer, 13 thema’s uit z’n werk, en het werk van Brouwer, meer bepaald de wederwaardigheden van de Adriaen Brouwer canon door 19e eeuwse kunstpausen samengesteld.

Na een bespreking van de typische kenmerken van het werk van Brouwer, zien we dat de dood van Brouwer de geboorte van een mythe werd. Er bestaan veel halve waarheden over zijn leven. Brouwer verschijnt en verdwijnt. Was hij echt een leerling van Frans Hals? Werd hij wel geboren in Oudenaarde? Was hij de drankzuchtige arme artiest-bohémien? Wat was de oorzaak van zijn dood en waar werd hij begraven?

We wandelen door het Antwerpen van Brouwer, langs afspanningen, notarisstudies waar schuldbekentenissen en echtheidsattesten van schilderijen verleden werden, het Rubenshuis, Sint-Lucasgilde, de woning van graveur Paulus Pontius die Brouwer huisvestte en de citadel waar hij gevangenzat, uitgerekend op de plaats waar zich nu het KMSKA bevindt. Brouwer had in Antwerpen torenhoge drankschulden en slechts schamele bezittingen. Toch was hij er een man met cultureel aanzien, hij schilderde er zijn meest subtiele werken.

Zwart, een bloemlezing van Afro-Europese literatuur uit de lage landen

samengesteld door Ebissé Rouw en Vamba Sherif

De door hen gekozen auteurs hebben allen wortels in Sub-Saharaans Afrika maar hebben verder een verschillende achtergrond.

De bloemlezing biedt de lezer een rijke variëteit aan teksten. Kortverhalen, essays, jeugdherinneringen en beschouwingen wisselen elkaar vlot af en geven zo vaart aan de leeservaring. Zonder uitzondering geven de stukken een kijk in de belevingswereld van de schrijvers en stimuleren ze ons inlevingsvermogen. Ze bieden ruim stof tot nadenken over de gevolgen van de kolonisatie en geven voeding aan het semantische debat over huidskleur.