Woord X Macht X Strijd

Docwerkers heeft een film gemaakt over Jan Blommaert, de academicus en activist die ons begin dit jaar verliet. Wij hebben het werk van Jan Blommaert erg geapprecieerd. Daarom maken wij graag deel uit van het breed partnerschap dat de lancering van deze documentaire steunt! Kijk mee naar de online première op 16 november. Deze masterclass over taal en ongelijkheid wil je niet missen!

Banner Facebook Met Datum Premiere 1

Volg hier de live stream

Wanneer academicus en activist Jan Blommaert aankondigt dat er terminale kanker bij hem werd vastgesteld, besluiten enkele vrienden en sympathisanten om iets te doen. Dat ‘iets’ wordt een web documentaire van 50 minuten: Woord X Macht X Strijd.  Een magistrale masterclass over taal en ongelijkheid, tegen de achtergrond van het leven en werk van Jan Blommaert.

Dit project is een initiatief van Ico Maly (Universiteit Tilburg / Diggit), voormalig student en collega van Jan Blommaert, filmmaker Pieter De Vos (Docwerkers), Epo Uitgeverij en Victoria Deluxe. Eind augustus 2020 duiken Jan en Ico twee dagen lang in de studio, om urenlang te converseren omgeven door een batterij aan camera’s. We krijgen een Jan en grande forme : van Zwarte Zondag en Semira Adamu tot Black Lives Matter en de dekolonisering van de universiteit. Over taal als architectuur van de samenleving en de rol van de publieke intellectueel. Over de ontwikkeling van de academische industriële cultuur, en de terreur van het publiceren. Maar ook over geven, vormen, inspireren en het inzetten van wetenschappelijke inzichten in de sociale strijd. Het gesprek vormt de basis voor deze straffe documentaire.