Terug Weg: acht jonge vrouwen ondernemen tocht WOII door Pyreneeën

In 2020 ondersteunde het Vermeylenfonds de publicatie 'Passage Pyreneeën' van Sarah De Vlam. In dat boek vertelt de historica over de reis van duizenden Belgische vluchtelingen over de Pyreneeën om te ontkomen aan de nazi's tijdens WOII. 'Passage Pyreneeën' vertelt daarmee niet enkel een vergeten oorlogsverhaal, maar ook een actueel verhaal, dat zich jaar na jaar ergens op de wereld herhaalt.

Sarah De Vlam

Sarah De Vlam


Vanuit dit boek werd een samenwerking gesmeed tussen Sarah De Vlam, het Vermeylenfonds en De Toekomstacademie. In hun eigen woorden:

“Wij zijn een groep jongeren van De Toekomstacademie. De Toekomstacademie is een project van Victoria Deluxe waar jongeren zelforganiserend samenkomen, leren van elkaar en delen met elkaar. We werken samen rond 4 O’s: ontmoeten, ontdekken, ontplooien en ontspannen. 

Dit jaar is er een groepje uit de Toekomstacademie bezig met een theaterproject en een andere groep maakt in de zomer een tocht door de Pyreneeën: ‘Terug Weg’. Met focus op het thema vluchtelingen, vroeger en vandaag.  Onze tocht is gelinkt aan het boek van Sarah De Vlam, historica en auteur van “Passage Pyreneeën. Een vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.” (uitgeverij Vrijdag, 2020)  De route die we volgen werd voor de 2de Wereldoorlog gebruikt door Spaanse vluchtelingen op weg naar Frankrijk, tijdens de 2de wereldoorlog gebruikten duizenden vluchtelingen deze route richting Spanje – via de hoge en onherbergzame bergtoppen-  op weg naar veiligheid.

Wij willen dichter bij de gevoelens van de vluchtelingen staan. We willen onze eigen sterktes en zwaktes ontdekken, mensen ontmoeten en genieten van de natuur. We willen onszelf en elkaar beter leren kennen. We willen vooral ‘de vergeten geschiedenis’ van vele Belgische vluchtelingen verbinden aan onze eigen geschiedenis. Onze tocht wordt mee begeleid door Sarah De Vlam en we maken een documentaire van onze tocht." (tekst website Terug Weg)

Deze bijzondere reis gaat door van 5 tot 16 juli. Ook het Vermeylenfonds zal de jongeren van de Toekomstacademie volgen op hun tocht. Binnenkort daarover meer! Hou ons in de gaten!

Lees meer over de route op:  www.chemindelaliberte.fr/the-freedom-trail

Voorbereiding Pyreneeen

Cover Passage Pyreneeen