BRAND: een expo over verboden en verbrande boeken

Jean Paul Van Bendegem legt uit waarom hij de Encyclopédie van Diderot en d'Alembert uitkoos voor BRAND, een fototentoonstelling over verboden en verbrande boeken. Tom Lanoye, Hind Fraihi, Elvis Peeters, ... en vele anderen laten zich fotograferen met een boek dat ooit gecensureerd of verbrand werd. Ook Jean Paul werd voor de expo geportretteerd met een boek dat velen verafschuwden.

“Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.” (Heinrich Heine)

Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi’s samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi’s werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op.

Censuur is van alle tijden. Kritische stemmen zijn de luis in de pels van autocratische regimes. Alle middelen worden ingezet om hen monddood te maken.

Censuur is nog steeds een realiteit in verschillende landen. Auteurs worden nog steeds vervolgd, boeken nog steeds verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten, en dat kunnen wij niet accepteren.

Met de fototentoonstelling Brand willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen. Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. En opnieuw. En opnieuw.

Foto Homepage Tom Lanoye door JP Drubbels
Foto Meisje door Robert Huygens


Meisje Verkleind 2

Brand valt de ganse maand oktober te bezichtigen in de bibliotheek van Vilvoorde (Grote Markt 9, 1800 Vilvoorde) tijdens de openingsuren.

U bent uiteraard welkom op de vernissage die plaatsvindt op vrijdag 4 oktober om 20u.

Afdelingen die geïnteresseerd zijn om de tentoonstelling te programmeren mogen ons telefonisch contacteren of sturen een mail naar tom@vermeylenfonds.be