Colloquium rond het werk van Hannah Arendt

Colloquium rond het werk van Hannah Arendt met de bekende Nederlandse socioloog Hans Achterhuis en Tinneke Beeckman op vrijdagnamiddag en op zaterdag met Dirk De Schutter, Ludo Abicht en Christoph Busch in de bibliotheek De Krook.

Hans Achterhuis Tinneke Beeckman Hannah Arendt

Programma:

Colloquium rond het werk van Hannah Arendt met de bekende Nederlandse socioloog Hans Achterhuis op vrijdagnamiddag en op zaterdag met Dirk De Schutter, Ludo Abicht en Christoph Busch in de bibliotheek De Krook


Hans Achterhuis en Tinneke Beeckman: filosofen in de wereld.
Een gesprek over de staat van de wereld, vertrekkend van het oeuvre van Achterhuis met Tinneke Beeckman. 

27 oktober 2023, De Krook Gent
Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Zaal De Blauwe Vogel

14.30 – 16:30 uur

Hans Achterhuis is een van Nederlands meest vooraanstaande filosofen. Hij is al meer dan vijftig jaar actief in onderzoek en onderwijs en publiceerde een bijzonder rijk oeuvre van filosofische werken. In een diepgravende en toegankelijke schrijfstijl behandelt hij uiteenlopende onderwerpen, zoals technologie, welzijn en geweld. In 2022 publiceerde Achterhuis Ik wil begrijpen. De onbekende Hannah Arendt, zijn langverwachte boek over het leven en werk van zijn grote inspirator.

De perfecte gelegenheid voor een open en inspirerend gesprek over zijn leven en werk. Filosofe Tinneke Beeckman is gesprekspartner van dienst en Jana Kerremans modereert. Maak kennis met een begenadigd denker en zijn begeesterd, tijdloos en nog steeds actueel oeuvre.


Hannah Arendt Ingekleurd: Totalitarisme

28 oktober 2023,

Conservatorium

Biezekapelstraat 9, 9000 Gent

10.30 – 17 uur

De grens tussen feit en fictie is wazig. Democratische instellingen staan onder druk. En door het vele werk is er amper tijd om daarover na te denken, laat staan om er iets aan te doen. Het lijken hedendaagse zorgen, maar meer dan 50 jaar geleden schreef Hannah Arendt al uitvoerig over het gevaar van deze processen. Daarom leggen we dat gedachtegoed opnieuw op tafel.

In onze lezingenreeks Hannah Arendt Ingekleurd focussen we op een term die vandaag alsmaar vaker de kop opsteekt: totalitarisme. Hannah Arendt schreef erover in haar driedelige, monumentale werk: The Origins of Totalitarianism (1951). Daarin nam ze zowel het nazisme van Hitler als het communisme van Stalin onder de loep. Wat is totalitarisme? Hoe kon het ooit zover komen? En bestaat ook vandaag nog het gevaar voor  totalitaire neigingen en opvattingen? 

We laten hedendaagse denkers Arendts werk uitleggen, toepassen en bekritiseren. Telkens licht een spreker een kernbegrip toe (antisemitisme, imperialisme, totalitarisme), waarna een respondent reflecteert over onze eigen politieke en maatschappelijke actualiteit (anti-racisme en discriminatie, dekolonisatie, burgerlijke ongehoorzaamheid …). Met Hans Achterhuis en Ruddy Doom, Ludo Abicht en Brigitte Herremans, Nozizwe Dube en Remi Peeters, Dirk De Schutter en Alicja Gescinska, en Pierre Lefranc en Marieke Borren.

Brochure Ha Hai 2023 Pagina 1

Brochure Ha Hai 2023 Pagina 2

Brochure Ha Hai 2023 Pagina 3

Brochure Ha Hai 2023 Pagina 4

Brochure Ha Hai 2023 Pagina 5