EXPO BRAND in Boom en Oostende!

Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. En opnieuw. En opnieuw

Affiche Brand November 2021

Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi’s samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi’s werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op. Censuur is van alle tijden. Kritische stemmen zijn de luis in de pels van autocratische regimes. Alle middelen worden ingezet om hen monddood te maken. Censuur is nog steeds een realiteit in verschillende landen. Auteurs worden nog steeds vervolgd, boeken nog steeds verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten, en dat kunnen wij niet aanvaarden. Met de fototentoonstelling Brand willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen. Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. En opnieuw. En opnieuw.

De expo zal in 2021 te bezichtigen zijn in Meulebeke, Gent, Boom en Oostende. De tentoonstellingen worden opgebouwd volgens strikte coronamaatregelen en kunnen dus veilig bezocht worden. Vergeet zeker je masker niet!

Foto Tom Lanoye door JP Drubbels

We vragen uw speciale aandacht voor de lezing van Ellen Van Pelt over 'Deze wereld is geen ergernis waard' op 21 september om 20:00 in:

Bibliotheek Boom
Windstraat 6
2850 Boom

Midden jaren zestig wordt journalist Roger Van de Velde geïnterneerd omdat hij doktersvoorschriften vervalste. Acht jaar verblijft hij onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenissen en psychiatrische ziekenhuizen. Maar net daar staat de schrijver in Van de Velde op. Zijn verhalen zijn beklijvend proza vol laconieke humor en diepgevoelde sympathie voor mensen aan de rand van onze samenleving.

Ellen Van Pelt publiceerde in november 2020 'Deze wereld is geen ergernis waard', haar biografie over Roger Van de Velde. Tijdens deze lezing duikt ze in leven en werk van Roger Van de Velde aan de hand van fotomateriaal, fragmenten uit brieven en het werk van Van de Velde. Ze brengt ook enkele brieven waarin ze zich tot Van de Velde richt.

Ellen Van Pelt debuteerde in 2015 met de roman Drift.
Ze is bestuurslid bij PEN Vlaanderen en zet zich in voor schrijvers in ballingschap.

Tentoonstellingen 2021

8 sep - 2 okt                          BIB Boom 
7 nov - 26 dec                       VLC De Geuzetorre Oostende

Link naar de fotografen