EXPO BRAND in Meulebeke, Gent, Boom en Oostende!

Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. En opnieuw. En opnieuw

Affiche Brand A2 Jan Feb 20211024 1

Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi’s samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi’s werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op. Censuur is van alle tijden. Kritische stemmen zijn de luis in de pels van autocratische regimes. Alle middelen worden ingezet om hen monddood te maken. Censuur is nog steeds een realiteit in verschillende landen. Auteurs worden nog steeds vervolgd, boeken nog steeds verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten, en dat kunnen wij niet aanvaarden. Met de fototentoonstelling Brand willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen. Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. En opnieuw. En opnieuw.

De expo zal in 2021 te bezichtigen zijn in Meulebeke, Gent, Boom en Oostende. De tentoonstellingen worden opgebouwd volgens strikte coronamaatregelen en kunnen dus veilig bezocht worden. Vergeet zeker je masker niet!

Tentoonstellingen 2021

10 jan - 13 februari               BIB Meulebeke

Deze tentoonstelling wordt virtueel geopend op zondag 10 januari 2021 om 11.00u met een virtuele lezing over culturele brainwashing, antisemitisme, verzet en boekverbrandingen door Arnoud Van Der Straeten (Sociale en Culturele Agogiek VUB). Volgens de spreker legde het Nazi-apparaat tijdens het Derde Rijk beslag op alle geledingen en facetten van de samenleving.
Mail naar dieter@vermeylenfonds.be voor de link waarmee je de lezing live kunt volgen op 10 januari. Je vindt het evenement ook onder 'activiteiten' op deze website. 
De tentoonstelling is te bezoeken in de Bib in Meulebeke, van 7 januari 2021 tot 13 februari 2021. Openingsuren zie website Bib.


6 sep - 2 okt                          BIB Boom 
1 nov - 31 dec                       VLC Oostende