Fading Memories

Multimediaal project rond liefde, dood, rouw, vergankelijkheid en herinneringen.Een initiatief van de August Vermeylenkring Kortrijk in samenwerking met het huisvandeMens Kortrijk, het Vrijzinnig Centrum Mozaïek, het Humanistisch Verbond Kortrijk en het Willemsfonds Kortrijk Van 10 november tot en met 19 november 2023 in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek (Overleiestraat 15a – Kortrijk) Tijdens de kille novemberdagen, met het vallen van het blad en de korter wordende dagen staan we al eens meer stil bij de dood. Vergankelijkheid, afscheid, pijn, rouw, verlies van dierbaren, … het zijn thema’s die we zelden benoemen en de emoties die ermee gepaard gaan verbergen wij liever voor de buitenwereld. Toch maken ze deel uit van ons leven. Geen dood zonder leven, geen rouw zonder liefde, geen pijn zonder vreugde. Geen Thanatos zonder Eros.

Benny De Grove Confessioni 1

Fading Memories van 10/11/2023 - 19/11/2023

Programma:

Met het project ‘FADING MEMORIES’ bundelen enkele Kortrijkse vrijzinnige verenigingen, (woord)kunstenaars, muzikanten, theatermakers en denkers de krachten om de rauwe schoonheid en puurheid van deze menselijke ervaringen en emoties in beeld, woord en muziek te vatten. Op vraag van het August Vermeylenfonds maakte kunstfotograaf Benny De Grove een reeks werken rond thema’s als afscheid, verval, herinneringen en de overgang naar het nieuwe. Deze reeks FADING MEMORIES brengt de thema’s op fascinerende wijze in beeld. De maker koos ervoor om zijn foto’s op metalen platen te printen die nadien te laten roesten. De roest als symbool voor vergankelijkheid van materie en herinneringen, laat tegelijk de schoonheid van de transitie zien. Het werk van Benny De Grove is nooit ééndimensionaal. Het nodigt uit stil te staan bij een aantal existentiële vragen: Wat is de dood? Wat is houden van? Wat zijn herinneringen? Wat blijft over van herinneringen aan overleden dierbaren of vrienden die we lang niet gezien hebben? Er zullen ook een aantal werken te zien zijn uit de reeks CONFESSIONI, waarin de kunstenaar op zoek gaat naar welke symboliek en spiritualiteit reeds aanwezig is bij het prille begin van een mensenleven, nog voor er sprake is van enige culturele invloed. Wie zijn we werkelijk? Wat tonen we en wat verbergen we? Deze creaties bestaan uit verschillende verf-en vernislagen op houten panelen. De stijl brengt ons terug naar de Vlaamse Primitieven. De werken van Benny De Grove waren eerder reeds te bewonderen in Parijs, Milaan en Matera (Italië) en zijn dit najaar dus van 10 tot en met 19 november te zien in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in Kortrijk. De toegang is gratis. Scholen, verenigingen en groepen kunnen op aanvraag kosteloos een rondleiding krijgen door de kunstenaar zelf. 

De VERNISSAGE vindt plaats op vrijdagavond 10 november met een openingsspeech door wiskundige en filosoof Jean-Paul Van Bendegem.

Op dinsdagavond 14 november brengen Jessie De Caluwe en Hilde Van Laere het vertel-en muziektheater SCHOONHEID EN TROOST, een voorstelling over het omgaan met de pijn van dood en verlies. Jessie De Caluwe en Hilde Van Laere laten ons het veelstemmig karakter van verdriet horen. De teksten die Jessie brengt zijn zeer herkenbaar en tonen de dood in al haar vormen. Multi-instrumentalist Hilde Van Laere tekent het decor met een onvoorstelbaar rijk klankenpalet. Haar muziek geeft de dood een kleur die ver uit de buurt blijft van grijs en zwart.

Op 17 november kan de bezoeker zich laten meevoeren met de ontsluierende performance IK ZIE JE DOODGRAAG. De performance vertrekt vanuit de schandaalroman ‘Le nécrophile’ van de Franse Gabrielle Wittkop waarin Eros en Thanatos op een subtiele manier samenvloeien. Ondanks het beladen uitgangspunt gaat het veeleer om een poëtische zoektocht naar de grenzen van de liefde, een aftasten hoever liefde kan gaan en hoe mooi dat kan zijn. Acteur en theatermaker Kurt Defrancq brengt de performance samen met Philippe Defrancq (zang) en Bart Buyle (piano). Moraalfilosoof Jan Verplaetse zet de bezoeker tussendoor nog extra aan het denken met enkele reflecties over de dood.

Georganiseerd door:
AVK Kortrijk
Locatie:
Vrijzinnig Centrum Mozaïek
Overleiestraat 15 a
8500 KORTRIJK

Benny De Grove Confessioni 1