Herbekijk nu de gesprekken van de Gentse Feesten

Gentse Feesten 2020. Het waren niet de drukke, uitbundige Feesten zoals vorige jaren... En toch wilden we samen met Trefpunt een light-versie creëren, met gesprekken, muziek en een expo. Deze gesprekken kan je nu herbekijken op ons YouTube-kanaal. (Foto Robert Huygens)

The Polar Project Brazilie 06

polarproject.be


Hoe vertel je het verhaal van klimaatopwarming?

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw en toch krijgen we dat niet uitgelegd. Als oprichter van het multimediale magazine The Polar Project zoekt onderzoeksjournalist Jan De Deken naar nieuwe manieren om een inclusief, constructief klimaatverhaal te vertellen. Na een korte inleiding gaat hij in debat met Jolien Paeleman van Extinction Rebellion en Serge De Gheldere van Klimaatzaak en Futureproofed over hoe we dat het beste doen. Door te shockeren? Te motiveren? Aan de hand van kunst? Hind Eljadid koos voor dat laatste. Zij sluit af met enkele gedichten.

Lindah Nyirenda

Charlotte Lara De Cort


Kuifje en dekolonisatie

U kent Kuifje? Man van vele reizen, onverschrokken reporter maar bovenal de belichaming van onze ‘superieure’ westerse waarden. Het wordt tijd, zo stelt Rik Pinxten, dat Kuifje volwassen wordt en zich bescheidener gaat opstellen. Want de toestand op deze planeet is zo ernstig dat de mensheid als gehéél bedreigd wordt. Zijn boek 'Kuifje wordt volwassen. Over de dekolonisering van de geest' schuift een reeks materiële en economische veranderingen naar voren, maar hamert ook op de noodzaak van een mentaliteitsverandering. En daarvoor hebben we eerst een dekolonisering van onze geest nodig. Rik gaat hierover in gesprek met Lindah Nyirenda, auteur, radiojournalist voor Radio 2 en slam poëet.

Sarah De Vlam Portretfoto


Belgen op de vlucht

Historica Sarah De Vlam schreef een boek over een vergeten oorlogsverhaal van duizenden Belgische vluchtelingen die de verschrikkingen van de bezetting inruilden voor een gedurfde tocht door Frankrijk, te voet over de woeste Pyreneeën, via Franco’s concentratiekampen in Spanje… naar de vrijheid. Ze vond verschillende getuigenissen terug van moeders, vaders, kinderen die zich waagden aan deze vlucht, een tocht van eenzaamheid, van moed, solidariteit en kameraadschap.

Auteur Sarah De Vlam en VRT-correspondent Sven Tuytens praten samen met de kleindochter van de gevluchte Henriette over Passage Pyreneeën en de oorlog.

Hannah Arendt


De actualiteit van Hannah Arendt

Hannah Arendt is overal, kopte een Belgische krant onlangs. En misschien is dat wel zo. De Joods-Duitse filosofe, die naar Amerika vluchtte voor de nazi-terreur in Duitsland, is razend actueel. Haar politieke theorieën over totalitarisme, haar strijd tegen onrecht en ongelijkheid, haar hoop en liefde voor een betere wereld (amor mundi) inspireren vele politieke denkers vandaag. De Nederlandse filosofe en Arendt-kenner Joke J Hermsen gaat in gesprek met Dominique Willaert (Victoria Deluxe) over de betekenis van deze vrouw, haar erfenis en haar ideeën over individu en samenleving.

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Trefpunt, Stad Gent en Victoria Deluxe