Weekendjes Mons - Luik - Charleroi

Welkom in Wallonië, onze zuiderbuur, onbekend en onbemind. Ontdek de geschiedenis van de gewone man en vrouw op een tiental bestemmingen. Begeleide dag- en weekendtrips in groep die overlopen van cultuur, geschiedenis, economie, architectuur en kunst.

Weekend Charleroi (14/5 - 15/5)

Programma :

“Deelnemers reserveren zelf hun kamer bij de Auberge de Jeunesse of Ibis-Gare. Reken bij de AdJ op €50 voor 2 personen in tweepersoonskamer, ontbijt inclusief. Ter plaatse betaalt u bij aanvang €50 pp (cash of payconiq) voor deelname. Diner en één middagsnack zijn collectief geregeld ( raming €25 ). Daarnaast betaalt u zelf toegangsgelden en lokaal vervoer. 

Info zie website (link onderaan)

DATUM 
14 en 15 mei 2021. Afspraak om 10.00u in Charleroi Gare Sud.

INFO
Inschrijven voor 1 mei 2021 via pvanhoorick@hotmail.com


Mons-Borinage weekend

op 26/6/2021 - 27/6/2021

Programma VOLGT! Info zie website (link onderaan)

DATUM 26 en 27 juni 2021.

INFO
pvanhoorick@hotmail.com


Tweedaagse Luik-Verviers

op 30/7/2021 - 31/7/2021

Programma:

Dag 1 van deze tweedaagse begint in Luik, de vurige stede, aan het mooiste station van Wallonië, ondertussen wereldberoemd zelfs tot in Antwerpen. Calatrava deelt hier de eretribune met lokale, bijna vergeten vedetten zoals André Cools. Hij werd hier vlakbij neergekogeld. Het vroegere station werd in 1960 kort en klein geslagen op het einde van de grote staking tegen de Eenheidswet. Het is lang vergeten en onzichtbaar. Onzichtbaar is ook het dok dat het nieuwe station met de nabije Maas moest verbinden. Aan de Maas dankt de stad zijn ontstaan. De prinsbisschoppen waren de eerste bouwmeesters om de rivier te temmen. Hun paleis getuigt van hun almacht.   De zeer vroege metaalindustrie leverde de eerste welstand. Het indrukwekkende pand van Jan De Corte – le Grand Curtius – is daar het stenen bewijs van. Van de
nagelmakerijen voor de scheepsbouw tot de kanonnengieterijen van Napoleon. Deze laatste verbleef hier ook, op weg naar of op terugweg van. En nadien kwamen de hoogovens die gedurende een kleine eeuw welvaart brachten. Ook dat is definitief verleden tijd. 
 
Vanaf de Rue de la Resistance  hebben we uitzicht op de hellingen  en een heraangelegde, open ruimte. Hier stond vroeger de gevangenis, het vertrekpunt van het transport richting Huy of Breendonk in de lang vergeten jaren veertig...  Luik heeft zijn geheime plekjes maar je moet ze ontdekken. Een mooi staaltje van sociale woningbouw van architect Charles Vandenhove, les impasses, een art-deco winkelgalerij, les Vignes, ... Italië is niet veraf. O sole mio! En via de Passerelle over de Maas belanden we in Outre-Meuse. Het is er aangenaam toeven in de namiddag in het park en museum van La Boverie. Of lees tijdens een boottrip de allereerste Maigret van Luiks meest beroemde inwoner, Simenon. Hij moest hier halsoverkop vertrekken...
 
Dag 2
speelt zich af in Verviers, één van de best verborgen geheimen van de lappendeken België.  De architectuur van het station, deze 19de eeuwse stadspoort, is spectaculair, een ware hommage aan de textielarbeid.  Op de Vesder die door de stad vloeit, op veel plaatsen nog niet ingesnoerd na al die eeuwen textiel, varen we probleemloos achteruit in de tijd. De architectuur is in grote mate nog negentiende eeuws, gevelrijen als een paternoster van visitekaarten van een florerende wolindustrie, af en toe onderbroken door een art-nouveau-gevel. Hier werd ook het allereerste complex arbeiderswoningen, Les Grands Rames, van het Europese continent gebouwd. En er is de indrukwekkende hommage aan de burgemeester die halfweg die negentiende eeuw het water van de nabije Gileppe, afleidde naar de stad.  
Het is moeilijk in te beelden dat ongeletterde textielarbeider(st)ers hier revolutionaire geschiedenis schreven. Het is niet moeilijk om anno 2021 vooral de gedwongen non-activiteit vast te stellen. Wat een contrast!  En wie stil luistert hoort in de verte de echo van de laatste stuiptrekking van het Duitse leger, het Von Rundstedtoffensief is in volle gang. Generaal Patton is niet veraf!
De stad  kreeg een face-lift, met dank aan Europa. Er zijn sfeervolle oases, de buurt rond het mooie stadhuis en een museum over wol en mode et bande dessinée. Te schoon om waar te zijn... En kriskras  in de straten botsen we op machines die de wol in juiste banen, industriële, moesten leiden. En we botsen op nieuwe Europeanen van allerlei slag. Hoe komen ze daar
terecht? De Vesder als zijrivier van  de Méditerranée? Bienvenu en outre-mer. Bienvenu(e) à Verviers.

Raming deelnameprijs €130 (overnachting jeugdherberg in tweepersoonskamer, gidsbeurten, lunch, dinner, ontbijt. Lokaal vervoer, drank, toegangstickets niet inbegrepen).

DATUM30 en 31 juli 2021. Afspraak om 10.00u voor het station Liège-Guillemins. Busrit naar en geleide wandeling door de binnenstad.

INFO
pvanhoorick@hotmail.com

Georganiseerd ism Vermeylenf(   )nds