Lupercalia

Weg met de preutsheid!

In de Romeinse oudheid werd Lupercalia gevierd. Het feest van Lupercus, god van de schaapherders. Priesters offerden een geit en een hond in een grot aan de voet van de Palatijnse heuvel, de Lupercal, waarin volgens de Romeinse overlevering Romulus en Remus nog werden gezoogd door de wolvin. Op het Lupercalia-feest renden edelen naakt door de stad, iedereen die ze tegenkwamen kreeg dan een slag van een geitenhoedersstok. Vrouwen liepen soms opzettelijk in de weg om geslagen te worden, dat zou immers onvruchtbaren vruchtbaar maken, onvruchtbaarheid voorkomen, en zwangere vrouwen helpen bij de bevalling. Bij dit ritueel werden de boze geesten verjaagd en de stad gezuiverd. Gelegenheidskoppels vierden Lupercalia met erotische spelletjes. Met de opkomst van het christendom was het echter uit met de pret. Zo'n zondige, geile houdingen kon de paus niet toestaan, en Lupercalia werd verboden. Omdat een eeuwenlang gebruik niet zomaar verdwijnt, werd dit feest vervangen door Sint-Valentijn.

Volg het pittig gesprek met Hilde Braet en Kaat Bollen.

Ook de vernissage van de fototentoonstelling van Hilde Braet vindt dan plaats, met mogelijkheid tot het laten maken van eigen erotische foto's door Hilde in ons speciaal daartoe ingericht 'bordeel'. (Uiteraard in alle privacy)

Kaat Bollen is een jonge Belgische seksuologe en psychologe. Naast ‘Het Schaamhaarboek’, schreef ze ook ‘Het Borstenboek’, ‘Met drie in bed’ en haar meest recente boek ‘Het Boek der lusten’.


Hilde Braet is fotografe, tentoonstellingsmaker en Master in Visual Culture. In haar oeuvre spelen erotiek en het visualiseren van sensualiteit een belangrijke rol. Zij werkte onder meer voor erotische magazines als Flirt en de Erotische gids.

In haar boek 'Ontbloot' biedt zij de lezer/toeschouwer meer dan 100 foto's puur kijk- en intellectueel genot, in een mix van esthetiek, speelsheid en (filosofische) reflectie.

Inkom gratis.

vrijdag 15 februari 2019 vanaf 20.00u in het Vrijzinnig Punt, A. Rodenbachstraat 18 in Hasselt


INFO

AVF Hasselt, denyshans@hotmail.com