Presale: publication Being I̶m̶p̶o̶s̶e̶d̶ ̶U̶p̶o̶n̶

Being I̵m̵p̵o̵s̵e̵d̵ ̵U̵p̵o̵n̵ is een tijdloze liefdesbrief en handleiding van en voor zwarte vrouwen. Dit boek is een collectie van reflecties over vrouw- én zwart-zijn in België. In de twee landstalen Nederlands en Frans verenigen wij, zwarte vrouwen, non-fictie essays, literaire beschouwingen, poëzie, activistische en academische teksten rond onze zoektocht naar vrijheid. Dit boek is een eerbetoon aan onze ouderen, onze heldinnen en onze zusters.

Being Imposed Upon Front

“Dat het barst. Dat het ontploft.

[...]

Dit is een gebaar van liefde die de groei van onze

zwarte zusterschappen, waar ze ook moge bloeien,

tot tedere uitbarsting brengt.”

Joëlle Sambi Nzeba. (Fragment uit voorwoord)

*

Het boek Being Imposed Upon bevat een aantal van de sterkste en meest relevante stemmen van het Afrofeminisme in België. Het bundelt reflecties over zwart zijn én vrouw zijn. Zeventien zwarte vrouwen, uit de Nederlands- én Franstalige gemeenschap, bespreken het belang van intersectioneel denken aan de hand van urgente thema’s die onderbelicht zijn binnen het antiracisme debat in België. Het schrijven vond plaats in de aanloop van de huidige wereldwijde protesten tegen systemisch racisme. Het boek zal rond 30 juni, ter ere van de 60-jarige onafhankelijkheidsverjaardag van de Democratische Republiek Congo, gelanceerd worden.

De publicatie kenmerkt een uitzonderlijke literaire benadering en bundelt reflecties over vrouw zijn én zwart zijn van mensen die echt recht van spreken hebben: zwarte vrouwen. Centraal staat het zwarte vrouwelijk lichaam, dat gekoloniseerd door de kapitalistische samenleving, aan bepaalde verwachtingen dient te voldoen. Deze verwachtingen, die hen opgelegd worden (‘being imposed upon’), vormen de blauwdruk van dit boek.

In de twee landstalen Nederlands en Frans, worden non-fictie essays, literaire beschouwingen, poëzie, getuigenissen, activistische en academische teksten verenigd rond zeven thematische hoofdstukken; ‘black female body’, ‘healing’, ‘public transmission’, ‘feminism’, ‘representation’, ‘occupying/creating spaces’ en ‘art & culture’.

Being Imposed Upon is een tijdloze liefdesbrief en handleiding van en voor zwarte vrouwen met bijdragen van Joëlle Sambi Nzeba, Olave Nduwanje, Emmanuelle Nsunda, Sabrine Ingabire, Aline Bosuma W’okungu Bakili, Heleen Debeuckelaere, Mireille-Tsheusi Robert, Munganyende Hélène Christelle, Modi Ntambwe, Emma-Lee Amponsah, Djia Mambu, Shari Aku Legbedje & Anissa Boujdaini, Gia Abrassart, Melat Gebeyaw Nigussie, Anne Wetsi Mpoma en Lisette Ma Neza.

Redactie door Heleen Debeuckelaere Gia Abrassart. Grafisch ontwerp door La Villa Hermosa

Thumbnail Image002

made possible by / thanks to
Cc Strombeek, Vermeylenfonds, DeBuren: Grensverleggers, VGC, Literatuur Vlaanderen, Africalia & Vermeylenfonds.