Sekssalon #1

De mythe van het orgasme en de monogamie. Let's Talk About Sex! Op Valentijn trappen we onze nieuwste lezingenreeks af, dit onder de noemer van Sekssalons. Het wordt een reeks van luchtige, taboedoorbrekende en informatieve avonden rond liefde, erotiek en seksualiteit.

Instagram 02@2X 1

Op 14 februari plannen we een eerste avond waarin we de mythe van het orgasme en van de monogamie doorprikken. Want goede seks eindigt steeds met een orgasme, toch? Penetratie is the only way to go en liefst van al geloven we in het romantische (of katholieke?) ideaal van de monogame relatie. Maar is die wel zo volmaakt als ons huisje-tuintje-boompje complex doet vermoeden?

Polyamorie (een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie) wint aan bekendheid en lijkt, los van de praktische overwegingen, misschien meer te beantwoorden aan een realistischer beeld op liefdesrelaties. Of is een intieme relatie tussen twee mensen niet al complex genoeg?

Drie vrouwen gaan hierover in gesprek met elkaar en geven inzicht in seks zonder idyllische filter eroverheen. Bovendien staan ze extra stil bij vrouwelijke seksualiteitsbeleving op leeftijd en bij personen met een ‘beperking’, want ook daar liggen vele taboes op de loer.

Verwacht je aan een panel boeiende sprekers, poetry slam door woordkunstenaar Josefien Cornette en romantische randanimatie. Sleur je partner(s), +1’s of whatever works for you gerust mee!

IN HET GEZELSCHAP VAN

Hilde Braet

Auteur van het boek met de bijhorende tentoonstelling ‘LIJF-elijk ANDERS’, te bezichtigen in de zuilenzaal Geuzenhuis. Hilde Braet is master in de tropische en subtropische landbouw, fotografe en cultuurwetenschapper. Vorig jaar behaalde ze de master in Gender en Diversiteit. De focus van haar werk gaat uit naar de menselijke kwetsbaarheid die ze op een gevoelige manier verbeeldt.

Voor haar is fotografie een onafhankelijk en scherp beeldinstrument en een krachtig medium in de ontwikkeling van mens en samenleving. Zij publiceerde eerder Vrouwen fotoboudoir (VUBPRESS), De kracht van een foto (Garant) en Ontbloot: vernaculaire erotische fotografie (ASP).

Benedikte Van Eeghem

Model en respondente in het fotoboek LIJF-elijk ANDERS van Hilde Braet. Na haar studies Germaanse filologie en journalistiek deed ze ervaring op in de wereld van de communicatie en de radio. Ze maakte geslaagde passages bij onder andere De Morgen, Q-music, Be One en Urgent.fm. Schrijven zit Benedikte in het bloed, praten en connecteren ook. Ze werkt als communicatiedeskundige bij OCMW Brugge. In haar vrije tijd schrijft ze ludieke columns, kritische opiniestukken en artikels over sociale en maatschappelijke thema’s. Daarnaast freelancet ze als interviewer en presentator op socioculturele evenementen.

Sybille Vanweehaeghe

Erkend klinisch seksuologe, relatie – en gezinstherapeute en moraalfilosofe. Ze heeft een privépraktijk in Gent en is voor het grote publiek al enkele jaren één van de experten in het tv-programma Blind Getrouwd. Vanweehaeghes expertise en

onderzoeksdomein ligt onder meer in het seksueel welbevinden en pornoficatie, relaties vroeger en nu, maatschappelijke evoluties en emancipatie en gender.

Moderator Lynn Formesyn

Lynn Formesyn is auteur en deeltijds sociaal werker, moeder van twee jonge dochters, kattenmens en theeverslaafde. In haar gloednieuwe podcast ´Genotpraat´ onderzoekt ze genot in elke mogelijke zin van het woord. Mensen stimuleren om zonder schaamrood over seksualiteit te praten doet ze dan ook met veel plezier.

Josefien Cornette

Josefien Cornette (die/zij) is kunstenaar-schrijver. Josefien heeft een multidisciplinaire praktijk met een achtergrond in kunstgeschiedenis, feminisme, queer studies en disability studies. Josefien is redacteur bij rekto:verso, waar die mee het nummer CRIP coördineerde en werkt samen met Engagement Arts. Vandaag focust Josefien zich op narrativiteit en getuigenissen als kunstobject. In 2021 won Josefien de DiverGent Scriptieprijs met ‘A House Called Pain’, een poëtische auto-etnografie over dood, rouw en beperking.

PRAKTISCH

▹ Geuzenhuis (Zuilenzaal), Gent, 19:30 (deuren open 19.00)
▹ Inkom: pay what you can principe (betaal wat je kan) op de avond zelf (cash of Bancontact): € 1 (UITPAS) / € 5 / € 10
▹ Een organisatie van VC Geuzenhuis, Humanistisch Verbond, HV Gent, huisvandeMens Gent en Vermeylenfonds

▹ FB-event: https://fb.me/e/3dMBUBBvY