Vermeylenfonds Eeklo - in het teken van de Spaanse Burgeroorlog

Vermeylenfonds-Eeklo organiseert vanaf mei een reeks ontmoetingen die stil staan bij de (vergeten) Spaanse Burgeroorlog met zijn verstrekkende gevolgen van het conflict in de rest van Europa. ​De lessen van zowel de Spaanse Burgeroorlog als de Tweede Wereldoorlog dreigen teniet te gaan als we ons gedragen als volgzaam vee opgejut door angst voor de ander. De internationale solidariteit is voor vele nationalisten een doorn in het oog, zij hebben immers een voedingsbodem nodig om mythes voor natievorming te bevorderen.

Eind mei

In mei krijgen we het bezoek van VRT buitenlandcorrespondent Sven Tuytens. Hij zal praten over zijn boek “las mamás belgas” uitgegeven bij Lannoo, een groep jonge vrijwillige verpleegsters uit Vlaanderen en Nederland die tijdens de Spaanse Burgeroorlog in een republikeins oorlogshospitaal gingen werken. In 1939 keerden zij terug naar België waar sommigen het verzet vervoegden. Ze betaalden allen een bijzonder hoge prijs voor hun inzet.

“Las mamás belgas” houdt ons zonder meer vandaag een spiegel voor van onze eigen samenleving.

Tijdens de boekvoorstelling krijgen we ook een van zijn korte documentaires (26 minuten) te zien over de Spaanse Burgeroorlog.

Nadien is er ruimte voor debat en we sluiten de avond af met een wijn en tapas.

Begin november

In november gaan we op stap naar Madrid met Sven Tuytens die samen met  Ernesto Viñas deel uitmaakt van het onderzoeksteam  “Brunete en la Memoria”.  Ze nemen ons mee naar de velden tussen Quijorna en Valdemorillo, waar in juli 1937 één van de zwaarste veldslagen uit de burgeroorlog werd uitgevochten. Het einde van de wandeling zal worden afgesloten met een bezoek aan het uitzonderlijk museumpje van “Brunete en la Memoria” waar objecten getoond worden gerelateerd aan deze strijd en gevonden in dit gebied.

Het bezoek aan “Brunete in la memoria” is gekaderd in een 5 daagse culturele trip naar Madrid. Tijdens deze uitstap voorzien we een bezoek  aan o.a. Reina Sofía Museum waar het beroemd schilderij “Guernica” van Pablo Picasso hangt, geschilderd tussen de maanden mei en juni 1937 en waarvan de titel verwijst naar de bomaanslag op Guernica, die plaatsvond op 26 april van dat jaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog. We volgen de exacte weg die de eerste Vlaamse vrijwilligers aflegden tot aan de Universiteitswijk waar republikeinse troepen samen met de Internationale Brigades stand hielden tegen het rebellenleger van Generaal Franco. Onderweg zoeken we ook de sfeer op van de Residencia de Estudiantes, een studentenhuis in Madrid waar drie Spaanse topkunstenaars uit de twintigste eeuw verbleven: filmregisseur Luis Buñuel (1900-1983), schilder Salvador Dalí (1904-1989) en schrijver en theaterregisseur Federico García Lorca (1898-1936). Lorca steunde in 1936 het Spaanse Volksfront en koos ook in zijn poëzie de kant van de armen en de kanslozen. Hij werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog vermoord door de aanhangers van Franco, wellicht omwille van zijn reputatie als links georiënteerde schrijver van romantische werken met een sociale weerklank. Lorca was ook homo, een geaardheid die door Franco als “crimineel” was omschreven.


Wil je zeker zijn van een plekje dan kan je alvast vrijblijvend reserveren via Soraya Libert sorayagina@hotmail.com of Marc De Coninck  marc.de.coninck1@gmail.com