Helder

Helder staat voor bouwen aan een inclusieve vereniging, samen met Jolien Eeckhout. Meer specifiek brengt deze rubriek ons ledenmagazine DNG correct naar de gemeenschap met een visuele beperking. Samen met Jolien, Transkript vzw en Symfoon vzw kwamen we tot de vaststelling dat inclusie zo breed mogelijk moet gaan. Vandaar dit initiatief.

Jolien Eeckhout

Voor wie me nog niet kent stel ik me kort even voor. Ik ben Jolien Eeckhout en ik liep stage in het Vermeylenfonds in het kader van mijn opleiding Sociaal Werk. Daarnaast heb ik een grote liefde voor muziek en theater. Ik speel toneel en zing in een koor. De afgelopen maanden ben ik me ook gaan verdiepen in yoga. Een enorme verrijking voor mezelf. Tijdens mijn stage vond ik het belangrijk om rond het thema inclusie te werken. Omdat ik zelf een visuele beperking heb en dus veel in aanraking kom met uitsluiting en discriminatie. Maar ook omdat ik door de jaren heen binnen mijn opleiding met veel andere mensen in contact ben gekomen die op hun eigen manier ook hun verhaal hadden. Werken rond inclusie vraagt een groot engagement en professionaliteit van een vereniging. Er wordt veel over inclusie gesproken, maar ik wilde samen met het Vermeylenfonds die woorden omzetten naar concrete acties. Om echt te bouwen aan een inclusieve vereniging.

Ik werkte het project Helder uit. Helder bestaat uit twee delen. Tot voor kort was DNG - het ledenmagazine van vermeylenfonds niet toegankelijk voor personen met een visuele beperking. Omdat ik zelf een visuele beperking heb, kon ik aan het team mijn expertise delen om ervoor te zorgen dat de DNG in de toekomst toegankelijk en dus helder is voor personen met een visuele beperking. Je vindt de reeds omgezette DNG's links bovenaan deze pagina.

Het Vermeylenfonds werkt ook samen met Symfoon; een socio-culturele vereniging die de belangen van personen met een visuele beperking sterk behartigt. Zij maken deze wijziging m.b.t. toegankelijkheid ook via hun kanalen kenbaar maken zodat iedereen op de hoogte is en geprikkeld raakt om het tijdschrift te lezen. Een volgende stap is de website. Het Vermeylenfonds wil voldoen aan alle voorwaarden om het Anysurfer-label te krijgen. Dan is de website toegankelijk en helder voor iedereen. Daar werken we aan om dit weldra volledig klaar - of neen - helder te hebben.

Ik heb met hart en ziel aan dit project gewerkt met het hele team en zal me ook blijven inzetten voor het Vermeylenfonds. Mijn stage mag nu wel ten einde zijn, maar Helder is zeker nog niet ten einde. Sinds kort ben ik als inclusie expert voor het Vermeylenfonds namelijk ook geëngageerd bestuurslid.

Jullie horen dus zeker nog van mij!
Jolien Eeckhout